Eğitim Sitesi

İtiraz Nedir? İtiraz Hakkında Kısaca Bilgi

İtiraz Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak İtiraz:

Bir şeyin sonucunu kabul etmemek, başka türlü yapılmasını istemek.

Kadastro tespitine itiraz: Kadastro tutanaklarında belirtilen hususlara bu tutanaklar askı ilanına çıkarılıncaya kadar kadastro komisyonuna itiraz edilebilir. İtirazın mutlaka bir belgeye dayalı olması gerekir.

Red kararına itiraz: Tapu sicil müdürlüklerince mevzuata aykırı görülen talepler yazılı bir kararla reddedilir. Bu redde karşı 30 günlük süre içerisinde müdürlüğün bağlı bulunduğu Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Bu karara karşı da Genel Müdürlüğe itiraz edilebilir.

 

Reklamcılık Terimi Olarak İtiraz:

Potansiyel bir müşterinin ürüne sahip olma isteğine direnmesi.

 

Hukuk Terimi Olarak İtiraz:

Yapılan bir hukuki işleme veya verilen bir karara karşı; kanunun gösterdiği şekilde ikinci bir kez inceleme istemi. Karşı çıkış; takışma; karşı koyma.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Daire: Yapılarda aynı çatı altında birden fazla yapılan bölümlerden her birine denir.

    Kat Karşılığı Anlaşması: Taraflar arasında şekil, biçim adet (yüzde ) karşılığı bedel ödemeksizin Tapu Sicil Müdürlüğü'nce senet altına temlik şeklidir.

    Ekspertiz: Bir arsaya veya yapıya belli ölçütlere göre değer biçme işi.

    Hak: Hukukun insanlara tanıdığı, kullanılması hak sahibinin isteğine bağlı bir yetkidir. Eşya hukuku açısından haklar, ayni haklar ve şahsi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Ayni hak herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Örnek; mülkiyet hakkı. Şahsi hak ise sadece sözleşmenin diğer tarafına karşı ileri sürülebilen haklardır. Örnek; kira hakkı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü