Eğitim Sitesi

İstibdat Nedir? İstibdat Hakkında Kısaca Bilgi

İstibdat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İstibdat:

Uyruklarına hiçbir hak ve özgürlük tanımayan sınırsız monarşi, despotluk, despotizm.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi): Osmanlı Devleti'nde temel dinsel bilgilerin verildiği eğitim kurumlarıdır. Çocuklara Kuran'ı okuyup yazacak kadar okuma-yazma ve basit matematik hesabı öğretilirdi.

    Darbe: Bir ülkede siyasal iktidarın tümünü (yasama, yürütme, yargı güçlerini) zorla, gerekirse silah kullanarak ele geçirmektir. Böyle bir eylemden sonra genellikle ülkede tüm hak ve özgürlükler darbeyi düzenleyenler tarafından yok edilir. Darbeler ülkelerde yönetici kadroları değiştiren, ülkenin ekonomik ve toplumsal düzeninde herhangi bir iyileştirme yapmayan baskı yönetimleridir.

    Tarikat: Bir dinin içinde özellikle İslamlıkta tasavvufa dayanan ve kimi ilkelerle birbirinden ayrılan kollardan, Allah'a kendine özgü bir tarzda ulaşma savında olan yollardan her biri.

    Kut: 1. Türk inanış ve düşünüş siteminde, devleti yönetme yetkisinin Tanrı tarafından Türk Kağanına verildiği kabul edilmektedir. Bu düşünceye "Kut" adı verilmektedir. 2. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç. 3. Tanrı tarafından hükümdara verildiğine inanılan yönetme hakkı ve gücü. 4. Göktürklerde Devlet, saadet, baht, mutluluk, kut.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü