Eğitim Sitesi

İspasa Nedir? İspasa Hakkında Kısaca Bilgi

İspasa Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak İspasa:

Bir palanganın eskimiş olan rigavosunu çözerek, donanım üzerinden alıp çıkarmak ve tirentisini rigavo, rigavosunu tirenti yapmak. 

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Vento: Bumbaları ve mataforları bir taraftan diğer tarafa dirisa edebilmek ve sabit tutabilmek için cundalarından alınan halatlar. Bu halatlar gerekirse palangalara da bağlanır.

    Manika: 1- Çan ağzı şeklinde bir tepesi olan, güverteye monte edilerek bir hava akımını yakalayıp yönlendirmeye yarayan vantilatör. 2- Bir teknenin lat kısımlarına güverteden aşağıya doğru havalandırma için konulan geniş boru. 

    Normal Maimahreç: Geminin her veçhile hizmete hazır olarak tam, kazanlarda fayrap seviyesine kadar su mevcut, personel ve eşyaları gemide, normal cephanesi, akaryakıtı, yedek malzemesi, içme ve fit suyu mevcut olduğu haldeki maimahreci. Bu maimahreçte tüm sarnıçlar, ihtiyat fit sarnıcı ve dabılbatım sarnıçları boş bırakılarak kabul edilecektir.

    Farş: Sintineler üzerine konulan ensiz tahtalar. Ticaret gemilerinde dabılbatımlar üzerine konulan kalın kalaslara da Farş denir. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü