Eğitim Sitesi

İslam Mezhepleri Nedir? İslam Mezhepleri Hakkında Kısaca Bilgi

İslam Mezhepleri Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İslam Mezhepleri:

İslam dininde başlıca üç büyük mezhep grubu vardır. Bunlar:
1. Sünnilik: Bağdat'taki halifeyi en büyük dini lider sayan İslam'ın Arap yorumu sayılan koludur. Kendi içinde Hanefi, Şafi, Hambeli ve Maliki adıyla dört mezhebe ayrılır. 2. Şiilik: İmam denilen ve Hz Ali'nin soyundan gelenlerin dinsel liderler olarak tanındığı ana mezhep grubudur. En önemli Şii inanışları İslam'ın İran ve Türk yorumlarından kaynaklan-mıştır. Caferilik, Alevilik, Zeydilik ve İsmailik alt kollarıdır. Ancak Alevilik bu mezheplerden birisi gibi görünmekle birlikte hem ibadet hem de iman bakımından diğerlerinden ayrılır.
3. Haricilik: 658 yılında Hakem olayından sonra ortaya çıkmıştır. Taraftarları çok azdır. İslam'ın halife ya da İmam gibi önderlere gereksinmesi olmadığını savunurlar.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İdadi: Bugünkü liselere denk olan, 1883 yılında açılan ve öğrencileri yüksek öğrenime hazırlayan okuldur. Buraya girebilmek için ortaokul dengi bir okul olan rüştiyeyi bitirmek gerekliydi. Meşrutiyetin ikinci kez ilanından sonra adı sultani olarak değiştirilmiştir.

    Hakem Olayı: Sıffin Savaşı'nda bir sonuç alınamayınca taraflar, iki taraftan da seçilecek birer hakemin kararına başvurmayı gerekli gördü. Hz. Ali'nin hakemi Ebu Musa el-Eş'ari, Muaviye'nin hakemi ise Amr İbn-ül As oldu. Hakemler Muaviye'nin entrikası sonucu onu halife seçti.

    Tümen: Göktürkler'de On bin. Bugün, alayla kolordu arasında yer alan birlik.

    Haseki Sultan: Cariye iken padişahın gözdesi olan ve ondan çocuk doğuran kadın.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü