Eğitim Sitesi

Islahat Nedir? Islahat Hakkında Kısaca Bilgi

Islahat Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Islahat:

Reform, iyileştirme, düzeltme.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Islahat:

1. Herhangi bir kuruluş ya da devlet düzeninde eskimiş ya da bozulmuş olan durumları daha iyi hale getirmek için yapılan değişiklik, düzeltme ve iyileştirme. Reform.

2. Osmanlı Devleti'nde gerileme döneminden itibaren zaman zaman Batı örnek alınarak yapılan yenileşme çabalarına verilen ad.

 

Hukuk Terimi Olarak Islahât:

düzeltme veya iyileştirme işleri

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Islahat:

Düzeltme, iyileştirme işleri. Bozuk düzeni yeniden yoluna koyma.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Ruzname: Günlük olayların yazıldığı defter, günlük gazete, günlük masrafların yazıldığı defter hazineye girip çıkan eşya yada paraların günlük işlendiği defter, askeri seferler sırasında olayların günlük yazıldığı defter.

    Yaver: Devletin ileri gelenleri ile komutanların yanında bulunup onların emirlerini yazmakla ve yerine iletmekle görevli kimse.

    Cariye: Düşman ülkelerine yapılan akınlarda ele geçirilerek veya yabancı ülkelerden kaçırılarak, mal gibi para ile alınıp satılan kız, kadın, kadın köle. ( Halayık, odalık, yataklık)

    Kaldırımcı: Yol yapımından sorumlu olan esnaf. İşlerini genellikle götürü usülde yaparlar ve kullandıkları taşların temin edilmesini ve taşların kesim işlerinide kendileri yaparlardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü