Eğitim Sitesi

Işın Nedir? Işın Hakkında Kısaca Bilgi

Işın Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Işın:

Işığın yayılma yollarını ya da dalganın yayılma doğrultusunu gösteren kuramsal çizgilere verilen ad.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Işın:

Bir başlangıç noktası olup diğer taraftan sonsuza giden noktaların kümesine ışın denir. Eğer başlangıç noktası kümeye dahil değilse, buna yarı doğru adı verilir.
[AB AB ışını
]AB veya (AB AB yarı doğrusu

2- Bir doğru üzerinde alınan bir nokta ve bu noktanın bir yanında kalan tüm noktaların oluşturduğu küme.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Işın:

Bir ışık kaynağından çıkıp her yöne yayılan ışığı temsil etmek için kullanılan çizgilerin her biri, ışın demeti.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Dolgu Işık: Dış çekimlerde, sert gölgelerin yumuşatılmasında esas ışık kaynağı teşkil etmeyecek şekilde kullanılan ek flaş ışığıdır. Genel olarak, güneş ışığının yoğun olduğu durumlarda, güneş ışığından daha zayıf bir ışık ile gölgelere, yumuşaklıkları korunarak daha hafif bir etki sağlanmaktadır.

    f-stop: Diyafram açıklığının ya da kapalılığının rakamsal olarak ifade edilme şeklidir. Diyafram ayarının duraklarını belirtir. Mesela F2.8 küçük sayı olmasına rağmen diyaframın daha açık olduğunu, F16 ise büyük sayı olmasına rağmen diyaframın daha kapalı olduğunu ifade eder. Diyafram açıklığı standart bir ölçüdür ve her fotoğraf makinesinde aynı miktarı temsil eder.

    Frame Rate: Bir video kameranın saniyede yapmış olduğu çekim oranını ifade eder. Normalde iyi bir video görüntüsü saniyede en az 24 kare çekim yapar. Fakat bu günlerde bazı kameraların video çekimleri saniyede 9 veya 15 kare şeklinde de olabilmektedir. Bunlar düşük çözünürlüklü olduklarından göz bunu pek algılayamamaktadır. Genelde bu özellik 9 fps, 15fps, 24fps, 30fps şeklinde karşımıza çıkar. Bunun açılımı mesela 24 frame per second yani saniyede akım hızı 24 kareden oluşur şeklindedir.

    Agrandizman(Agrandisman): Büyütme işlemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü