Eğitim Sitesi

Irgat Nedir? Irgat Hakkında Kısaca Bilgi

Irgat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Irgat:

İşçi, amele.

 

Denizcilik Terimi Olarak Irgat:

Demir almada, halatları dolayıp gemiyi yanaştırmada veya karaya çekmede kullanılan, hidrolik, elektirikli, istimli veya insan kuvvetiyle çalıştırılan yatay veya dikey mekanizma (Yatay ve manivela kuvvetiyle çalıştırılanlar = bocurgat) Kavaleto=Irgat tamburu 

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Irgat:

Yapı ya da tarımda çalışan işçi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Reisülküttap: 1. Osmanlı Dönemi'nde, XVII. yüzyıla değin padişah divanında, divan yazmanlarının başı olan görevliye verilen san. 2. Tanzimat'tan önceki dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun dışişleri bakanı. 3. XVII. Yüzyıla kadar Nişancı’ya bağlıydı. Dîvân’da görüşülecek konuların sırasını belirler, dış işlerine bakar, Dîvân’da alınan kararları yazıya geçirirdi.

    Darbe: Bir ülkede siyasal iktidarın tümünü (yasama, yürütme, yargı güçlerini) zorla, gerekirse silah kullanarak ele geçirmektir. Böyle bir eylemden sonra genellikle ülkede tüm hak ve özgürlükler darbeyi düzenleyenler tarafından yok edilir. Darbeler ülkelerde yönetici kadroları değiştiren, ülkenin ekonomik ve toplumsal düzeninde herhangi bir iyileştirme yapmayan baskı yönetimleridir.

    Abide-i Hürriyet: İstanbul Şişli'de 31 Mart Ayaklanması'nda (13 Nisan 1909 ) gericiler tarafından öldürülenlerin anısına dikilen anıttır. Geniş bir alanın ortasında, mermer bir kaideye oturtulmuş top namlusu biçimindedir.

    Boşnaklar: Bosnalı Müslüman halka verilen addır. Slav, Hırvat, ve Avar karışımı bir topluluktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü