Eğitim Sitesi

Intermezzo (İt.) Nedir? Intermezzo (İt.) Hakkında Kısaca Bilgi

Intermezzo (İt.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Intermezzo (İt.):

1- Başlangıçtaki anlamına göre, bir oyunun perdeleri arasında dekor değişmesine ve oyuncuların hazırlanmasına fırsat vermek için sunulan müzikli kısa oyun. Intermezzolar sonraları opera perdeleri arasında da oynanmıştır.

2- 16. yüzyılda acıklı bir yapıtın perdeleri arasına yerleştirilen güldürü niteliğindeki müziksel eğlence bölümleri. Opera buffa'yı doğurmuştur.

3- 19. yüzyılda operanın akışı içine yerleştirilen kısa senfonik parçalar (interlude). 3- Senfoni, konçerto ya da sonat gibi biçimlerde kısa bir bölüm.

4- Kısa ve bağımsız piyano parçası.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Quintett (Kentet): Beş ses veya beş alet için yazılan müzik parçası. Oda müziği türünün çok sevilen şekillerinden biri olup diğerleri gibi sonat formunda yazılır. Yaylı çalgılar kenteti şu çalgılardan oluşur: (2 keman, 2 viyola, 1 viyolonsel) veya (2 keman, 1 viyola, 2 viyolonsel). Bu şeklin de en önemli bestecileri Viyana klasikleridir. Beethoven, Schubert, Brahms yetkin kentetler bestelemişlerdir.

    Şantör: Erkek şarkıcı. Chanteur (Fr.).

    Akustik: 1- Sesin oluş ve yayılışını inceleyen bilim dalı. Bir ortamın ses dağılım nitelikleri. Sesleşim ve Sesleşimbilim; 2- Geleneksel çalgıları elektronik çalgılardan ayrımsamak için kullanılan sözcük. Akustik gitar, elektro gitar gibi. Acoustic (İng.). 3- Sesle, sesin doğumu, özellikleri, ulaşımı ve alımı ile uğraşan fizik bilimi kolu. Yankı bilimi, ses bilimi, yankılanım.

    Carol (İng.): Ortaçağ'da bir dans. Sonradan İsa'nın doğumunu konu alan metinler üstüne yazılan iki-üç sesli şarkı. Karol.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü