Eğitim Sitesi

İndirgenmiş Sıcaklık Nedir? İndirgenmiş Sıcaklık Hakkında Kısaca Bilgi

İndirgenmiş Sıcaklık Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak İndirgenmiş Sıcaklık:

Yeryüzünde sıcaklığın enleme bağlı dağılışını gösteren haritalar çizilirken yükseltinin sıcaklık üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak için indirgenmiş sıcaklık değerleri kullanılır. Bir yerin yükseltisinin sıfır (0 m) kabul edilerek hesaplanan sıcaklığına indirgenmiş sıcaklık denir. Bir yerin indirgenmiş sıcaklığını hesaplamak için yükseltiden kaynaklanan sıcaklık farkı hesaplanır. Bu fark o yerin gerçek sıcaklığına eklenir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Vadi Buzulu: Sürekli beslenerek sirkten taşan ve vadi boyunca aşağı hareket eden buzul türüdür.

    Kuzey: Kuzey, dört ana yönden biri. Kuzey kutbunu işaret eder. eski dilde: şimal

    Levha: 1- Yer kabuğunu meydana getiren büyüklükleri birkaç yüz kilometrekareden milyonlarca kilometrekareye kadar değişen parçaların her birisidir. Mantoda sıcaklık ve basıncın etkisiyle oluşan konveksiyonel akıntılara bağlı olarak levhalar, mantonun üstünde hareket ederler. 2- Dünya'nın yüzeyi kesintisizmiş gibi görünmesine rağmen, dev boyuttaki birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların her birine levha denir.

    Transgresyon: Transgresyon diğer bir adıyla deniz ilerlemesi, jeolojik zaman içerisinde iklim veya tektonik hareketler sonucunda denizin karalara doğru ilerlemesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü