Eğitim Sitesi

İmtiyaz (Ayrıcalık-Kapitülasyon) Nedir? İmtiyaz (Ayrıcalık-Kapitülasyon) Hakkında Kısaca Bilgi

İmtiyaz (Ayrıcalık-Kapitülasyon) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İmtiyaz (Ayrıcalık-Kapitülasyon):

Bazı kişilere, topluluklara ya da devletlere, muhatapları tarafından başkalarına verilmiş olanlardan farklı olarak verilen, iki tarafın da ancak daha çok imtiyazı alan tarafın yararına olan çeşitli izin, ruhsat, hak ve çıkarlardır. İmtiyazlar genellikle ticari alanda olmakla birlikte, hukuki ve dini alanlarda da imtiyazlara rastlanır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Anglikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm ( Protestanlık ) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmak istamaktedir. Papa'nın buna izin vermemesi üzerine duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

    Tetimme: Fatih Sultan Mehmet döneminde öğretime açılan orta dereceli medreseler.

    Derbentçiler: Ana yollar üzerindeki geçitlerin denetimini yapan ve güvenliğini sağlayan görevlilerdir. Derbentçiler, yaşadıkları bölgelerin her türlü asayişinden sorumluluğuna karşı Osmanlı'nın diğer birimlerinde yaşayan halkın devlete ödediği bir takım vergilerden de bu görevlerine karşılık olarak muaf tutulmuşlardır. Derbent Teşkilatı içinde yaşayan derbentçiler, özel seçilmiş, güvenilir, devletle gönül bağı kurmuş kimselerdi. Derbentçiler, yol güzergâhlarındaki kervansarayları ve civar yolları eşkıya guruplarının saldırı ve yağmalamalarından koruyarak, bölgenin emniyetini sağlıyorlardı. İhtiyaç duyulduğunda yolculara rehber olarak hizmet veriyorlardı.

    Setre: Düz yakalı, önü ilikli bir tür ceket.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü