Eğitim Sitesi

İmam-Hatip Nedir? İmam-Hatip Hakkında Kısaca Bilgi

İmam-Hatip Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İmam-Hatip:

Cemaate namaz kıldıran ve hutbe okuyan kimse demektir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Sefa: Üzüntü ve kederden uzak olmak, gönül rahatlığı.

    Fenâ Fillah: Kalbin yalnız Allahü teâlâyı sevmesi, O'nun beğendiği şeylerde fâni olmak yâni O'nun sevdiklerini sevmek O'nun sevdiklerini kendi için sevgili bilmek.

    Harem Bölgesi: Sözlükte yasak bölge anlamına gelen "Harem Bölgesi" Mekke ve çevresine verilen bir isimdir. Mekke ve çevresine bu ismin verilmesi, zararlılar dışındaki hayvanlarının öldürülmesinin ve bitkilerinin koparılmasının yasak olması sebebiyledir.Harem bölgesinin sınırlarını ilk defa Cibrîl'in rehberliğiyle Hz. İbrâhim (a.s.) belirlemiş, sınırları gösteren işaretler daha sonra Hz. Peygamber (a.s.) tarafından yenilenmiştir. Bu sınırların Kâ'be'ye en yakını, Mekke'ye 8 km. mesafede Medine istikametinde"Ten'îm"; en uzak olanları ise Tâif yönünde "Ci'râne"ve Cidde istikametinde Hudeybiye yakınlarında "Aşâir"dir.Diğerleri; Irak yolu üzerinde "Seniyyetülcebel", Yemen yolu üzerinde "Edâtü Libn" ve Arafat sınırında "Batn-ı Nemîre"dir. Kur'ân-ı Kerîm'de Kâ'be'ye "el-beytü'l-harâm" (Mâide5/2) onu çevreleyen mescide "el-mescidü'l-harâm" (İsrâ 17/1)denildiği gibi, bu mescidin içinde bulunduğu Mekke şehri de"harem" (Kasas 28/57, Ankebût 29/67) yani "saygıya lâyık" sözüyle vasıflandırılmıştır.

    Cemre: Sözlükte çakıl taşı ve ateş koru anlamına gelen "cemre", bir hac terimi olarak, haccedenlerin kurban bayramı günleri Mina'da, halk arasında şeytan diye isimlendirilen yerlere attıkları küçük taşların her birine denir. Bu taşların atıldığı yere de mecazi olarak cemre denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü