Eğitim Sitesi

İlk Çağ Nedir? İlk Çağ Hakkında Kısaca Bilgi

İlk Çağ Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İlk Çağ:

Yazının bulunmasıyla başlayıp (M.Ö. 4000-3500) Batı Roma İmparatorluğunun yıkılışına kadar sürer. En uzun süren çağ olarak bilinir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İlk Çağ:

Yazının icadıyla başlayıp Kavimler Göçüyle sona eren dönemdir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Halk Oylaması (Referandum): Oy verme hakkına sahip yurttaşların belirlenmiş bir konudaki tercihlerini ortaya çıkarmak için ülke çapında veya belli bir bölgede yapılan oylamadır.

    Artı Ürün: İnsanların ana ihtiyaçlarının karşılanması için inşaat malzemesi, kumaş, yiyecek, içecek gibi malzemelere ihtiyaçları vardır. Bu ana ihtiyaçlar tam olarak karşılandıktan sonra üretilen ürünler artı ürün olarak adlandırılmaktadır. Artı ürün ihtiyaç dışı olarak fazla üretilmiş ürünlerin bütünüdür. Artı ürün, eski çağlarda madenin gelişmesiyle, madeni aletlerin insan yaşamına dâhil olması sonucunda ortaya çıkmıştır.

    Reform: 1. XVI. yüzyılda Batı Kilisesi'nde gerçekleşen dinsel devrim. Siyasal, iktisadi ve toplumsal etkileriyle Hristiyanlığın üç ana kolundan biri olan Protestanlığın ortaya çıkmasına yol açmıştır. 2. Kelime Anlamı olarak toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir. Terim anlamı olarak ise Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi' ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir. Reform, aslını bozmadan yeniden şekil verme, düzenleme anlamına gelen bir kavramdır.

    Özel Yönetimli (Ayrıcalıklı-İmtiyazlı) Eyaletler: İçişlerinde serbest, dış işlerinde Osmanlıya bağlı olan eyaletlerdir. Hicaz, Kırım, Erdel, Eflak, Boğdan

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü