Eğitim Sitesi

İki Zamanlı Ölçüler Nedir? İki Zamanlı Ölçüler Hakkında Kısaca Bilgi

İki Zamanlı Ölçüler Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak İki Zamanlı Ölçüler:

Biri güçlü, öteki zayıf, iki vuruştan oluşur. En çok kullanılan iki zamanlı ölçü "iki dörtlük" tür. Vuruş sayısı üstte, süre birimi olan "dörtlük" ise alta yazılarak gösterilir.

Burada karıştırılmaması gereken şudur. Bu bize, her ölçünün içinde "iki tane dörtlük değerinde" nota olacağını belirtir. "İki tane dörtlük nota" kullanılması şart değildir. Toplamı iki vuruş olacak şekilde notalar gruplanır ve yazılır.

İki zamanlı ölçülerde en çok kullanılan iki dörtlük olmasına rağmen, "iki ikilik" ya da "iki sekizlik" de sık sık görülür.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Ritim: Seslerin belirli bir süre içerisinde ahenkli ve düzenli sıralanmasını sağlayan unsurdur. En geniş anlamıyla, müziğin zaman içinde akışına denir. Tartım. Güçlü ve güçsüz vuruşların düzenli aralıklarla yinelenmesi. Bu yinelenmenin bir kalıp halindeki oluşumu, ölçüyü yaratır. Ritim aslında sadece müziğe has bir şey değil, doğada ve evrende var olan bir olgudur. Kalp atışı, gece ve gündüzün hiç durmadan birbirini izlemesi, nefes alış-verişi buna örnektir. Müzikte ise, vuruşlar bir araya geldiğinde gruplanır, vurgu aldığı vuruşa göre, ikili ya da üçlü gruplar oluşturur. Müzikte Basit Ritimler Örnek : 2/4 , 3/4 , 4/4 (C) şeklinde gösterilirler. Müzikte Bileşik Ritimler;Basit Ritimlerin birbirine eklenmesiyle oluşurlar. Örnek: 5/8 , 6/8 , 7/8 , 8/8 , 9/8

    Requiem (Rekuem): Katolik mezhebinin bir tür dini müzik şekli. Ölüm duası.

    Glockenspiel: Büyüklerine göre, tınıları belirli çelik parçacıklara tokmakla vurularak çalınan, ses boyutları beş oktava dek ulaşan çalgı.

    Odeon (Yun.): Konser salonu; müzik okulu topluluğu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü