Eğitim Sitesi

İçtihad (Öğreti) Nedir? İçtihad (Öğreti) Hakkında Kısaca Bilgi

İçtihad (Öğreti) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İçtihad (Öğreti):

Uygulanacak kuralın yasada ya da örf ve adet hukukunda açıkça ve hiç bir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde bulunmadığı durumlarda yargıcın ya da hukukçunun görüşünden doğan, yargı kuralı değerindeki sonuçtur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Karlofça Antlaşması: Avusturya, Lehistan, Venedik ve Osmanlı Devleti arasında imzalandı. 1. Temeşvar ve Banat Yaylası dışında kalan bütün Macaristan ve Erdel Avusturya'ya verildi. 2. Hırvatistan'ın bir bölümü Avusturya'ya verildi; Sava ırmağı sınır oldu. 3. Podolya ve Ukrayna Lehistan'a verildi. 4. Dalmaçya kıyıları ve Mora, Venedik'e verildi. Korint Osmanlılarda kaldı. 5. Antlaşmanın süresi 25 yıl olacak ve Avusturya'nın garantisinde bulunacaktı.

    Celali: Padişah I.Selim (Yavuz) zamanında Turhal'da mehdilik savı ile ortaya çıkan ve Anadolu halkının Osmanlı Devlet yönetimine karşı tepkilerini örgütleyerek 1514'de ayaklanan, Bozoklu Derviş Celal ve adamlarına verilen addır. Sonradan, devlete karşı halkın düzenlediği eylemlere katılanlara da bu ad verilmiştir.

    Ebced: Arap abecesinde, her harfi bir rakamı karşılayan anlamsız sekiz sözcüğüm oluşturduğu bir hesaplama dizgesi; bu dizgede, baştaki elif harfinden başlanarak Arap abecesindeki her harfe, birden ona kadar birer birer, ondan yüze kadar onar onar, yüzden bine kadar da yüzer yüzer artırmak yoluyla bir değer verilmiştir.

    Başkadın: Padişahın nikâhlı dört eşinden en yaşlısına verilen unvan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü