Eğitim Sitesi

İç Yansıma Nedir? İç Yansıma Hakkında Kısaca Bilgi

İç Yansıma Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak İç Yansıma:

Fotoğrafın oluşmasına katkıda bulunmayan ve ışık lekeleri oluşturarak kontrastın (Zıtlık, Tezat, Karşıtlık) azalmasına neden olan ışığın sebep olduğu görüntü kalitesinde düşüştür. Işığın objektif içerisinde mercekler arasında yansıması nedeniyle oluşur. Özellikle ters ışıkta ve çok mercekli (daha fazla yansıma yaratan yüzeyin bulunması nedeniyle) objektiflerde meydana gelir. Yansımayı engelleyen katmanlarla kaplı mercek kullanımı gibi teknolojiler ve parasoley (güneşlik) kullanımı ile azaltılabilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Tek banyo (monobath): S-B filmlerde hem geliştirme hem de saptama işlemlerinin aynı anda yapıldığı banyo türüdür. Çabuk ve kolay bir yöntem olmakla birlikte, geliştirme işleminin kontrol dışına çıkması nedeniyle pek yaygın olarak kullanılamamaktadır.

    Pixelization: Bir görüntünün yüzde yüz oranından daha büyük bir oranda büyütülmesi ile oluşan piksellerin normal halinden daha büyük ve bozuk gözükmesini ifade eder.

    Enstantane: 1- Fotoğraf makinesinin içindeki obtüratör perdesinin (bazı makinelerde metal yaprakların) açık kaldığı sürenin saniyenin kesirleri olarak ifade edilmesidir. Gelişmiş refleks makinelerin büyük bölümü 30 saniye ile 1/8000 saniye arasında "enstantane=Anlık" değerleri sunmaktadır. 2- Filmin pozlandırılma süresidir ve ölçüsü saniyedir. Yüksek örtücü hızları, makinenin sarsıntısı veya fotoğraf objesinin hareketi nedeniyle oluşabilecek görüntü bozulmalarını ortadan kaldırarak temiz bir sonuç alınmasını sağlar. 3- Deklanşör hızıyla aynı anlamdadır. Ayarlandığı süre boyunca görüntü sensörünün önündeki perdenin (obtüratör) açılıp kapanmasını sağlar.

    Test baskı: Agrandisörde negatif görüntüyü fotoğraf kâğıdına basarken aynı fotoğraf kağıdı üzerine yan yana farklı pozlama sürelerinde olan birden çok baskı yapmak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü