Eğitim Sitesi

İç Kontrol Sistemi Nedir? İç Kontrol Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

İç Kontrol Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak İç Kontrol Sistemi:

Bankanın tüm faaliyetlerinin belirli bir politika, yöntem, uygulama talimatları ve limitlere uygun olarak, yönetim birimleri tarafından yürütülmesini sağlamak amacıyla, iç kontrol elemanları tarafından yerine getirilen finansal, operasyonel ve diğer kontrol sistemlerinin tümü.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Portföy: Bir yatırımcının elinde bulunan veya namına tutulan menkul kıymetlerin tümü.

    Evalüasyon: Bankaların sabit kur üzerinden kaydettikleri değerleri, ay sonlarında cari kura göre düzeltmeleri.

    Vadeye Dayalı Zorunlu Karşılıklar: Bankaların ve diğer finansal kuruluşların, yükümlülüklerine karşılık TCMB’de tutmak zorunda oldukları zorunlu karşılık tutarı, yükümlülüklerin vadesine göre değişmektedir. Zorunlu karşılık oranları, kısa vadeli yükümlülükler için daha yüksek iken uzun vadeli yükümlülükler için daha düşüktür. Dolayısıyla daha uzun vadeli yükümlülükler özendirilerek banka yükümlülüklerinin ortalama vadesinin uzatılması amaçlanmaktadır. (Maturity Based Reserve Requirement)

    Açık Pozisyon: 1- (Short Position) Döviz, altın, menkul kıymet gibi bir finansal araç üzerinden sahip olunan varlıkların aynı cinsten yükümlülükleri karşılayamayan kısmıdır. Örneğin 10 milyon ABD doları yükümlülüğe karşı 5 milyon ABD doları varlık bulunduruluyorsa aradaki 5 milyon ABD doları, açık ABD doları pozisyonunu ifade eder. 2- Fiyat değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz bir duruma karşı korunmasız olmak. Özellikle bankacılık sektöründe, bankaların döviz borcuna karşılık Türk Lirası cinsinden alacaklı olma durumunu ifade etmektedir. 3- Döviz, altın, menkul kıymet gibi finansal araçlardan biri üzerinden görünen varlıkların, aynı cinsten yükümlülükleri karşılamayan kısmı için kullanılır. 4- Aynı valör ve aynı miktar içinde fiziksel ödemeyle kapatılmadan ve tersine bir işlemle çevrilmeden yapılmış işlem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü