Eğitim Sitesi

İbadet Nedir? İbadet Hakkında Kısaca Bilgi

İbadet Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İbadet:

İbadet etmek, dinin emirlerini yerine getirmektir. İbadet, sözlükte boyun eğmek, kulluk etmek demektir. Rabbimize kulluk etmemizin, onu sevmemizin, ona saygı göstermemizin, yakın olmak istememizin göstergesi ibadet etmektir, karşılığında sevap vadedilen dinî görevleri ve amelleri Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla yerine getirmektir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İbadet:

Tanrı'ya inananların Tanrı'nın buyruklarına uygun olarak yaptıkları tapınmalardır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İbadet:

1. Boyun eğme, itaat etme, saygı duyma.

2. Kulluk etme, tapınma.

3. Ululama, övme, yüceltme.

4. Allah’ın insanlara emrettiği ve insanların da Allah’a karşı yapmakla yükümlü oldukları tüm davranışlar.

5. İnsanın yaratılış amacına uygun olarak, Hz. Peygamber’in uygulamalarını esas alıp niyet ederek yapmış olduğu Allah’a yaklaşma şekilleri; davranışlar.

6. Tevhit inancına bağlı kalarak sadece Allah emrettiği için ona sevgi, saygı ve tazim göstermek amacıyla Allah’ın rızasını kazanmak için niyet ederek belirli zamanlarda ve şekillerde yapılan iş, amel.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kelime-i Tevhit: Allah'tan başka ilâh yoktur, Muhammed O'nun elçisidir" anlamındaki "Lailâhe illâllah, Muhammedürresûlullah" ifadesidir.

    Kadızade-i Rumi: D.Ö. 1337-1421 Matematik, astronomi ve fıkıh alimi olan Kadızade-i Rumi, Semerkandda Timur Hanın oğlu Şahruhtan büyük saygı görerek, Şahruhun büyük oğlu Uluğ Beyin hocalığını yapmıştır. Uluğ Bey de hocası Kadızadeye büyük önem verip, onun için bir medrese ve rasathane yaptırdı. Kadızade-i Rumi, bu rasathanede yaptığı gözlemler neticesinde eski Yunan bilginlerinin elde ettiği birçok bilginin hatalı olduğunu saptadı. Astronomik cetvel ve tabloların tekrar düzenlenmesiyle yakından ilgilendi. Kadızade-i Ruminin en dikkat çekici çalışmalarından biri sinüs 1i hesaplamasıdır.

    Gasil: Sözlükte yıkama anlamına gelen gasil kelimesi, dini terminolojide daha çok cenazenin yıkanması anlamında kullanılmaktadır. Ölen bir Müslümanı yıkamak, diğer Müslümanlar için farzı kifayedir. Erkeğe gasil, bayana gasile denir.

    Nasihat: Bir kimseye yapması veya yapmaması gereken şeyler için söylenen söz, öğüt.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü