Eğitim Sitesi

ISO/ASA Nedir? ISO/ASA Hakkında Kısaca Bilgi

ISO/ASA Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak ISO/ASA:

1- Filmlerin ışığa karşı duyarlılıklarını belirleyen standart ölçü sistemi. Değer büyüdükçe filmin ışığa karşı duyarlılığı da artar.

2- Klasik fotoğrafçılıkta ASA olarak bilinen bu kavram, bir kameranın ışığa karşı olan hassasiyet hızını ifade eder. Görüntü sensörünün ışığa olan hassasiyetini arttırır ya da azaltır. Genelde Auto, 100, 200, 400, 800 gibi standart rakamlarla ifade edilir. Sayının yükselmesi demek kameranın daha loş ortamlarda bile mükemmel çekimler yapabilmesi anlamına gelir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    TIFF: (Tagged Image File Format) İmaj programları kullanılarak bilgisayarların büyük bölümünde okunabilen bir dijital dosya türüdür. 16,8 milyon rengi desteklediğinden fotoğraf için çok uygundur. TIFF dosyalarını "kayıpsız sıkıştırma" ile görüntü kalitesini düşürmeden sıkıştırmak mümkündür.

    png / PNG (Portable Network Graphics): Transparanlığı ve doğru renk kullanımı ile esnek ve zengin bir format. Kimi sunucular bu formatı desteklemediği için yaygınlaşamamıştır.

    Tilt: Fotoğraf makinesinin dikey hareketi.

    Underexposure: Bir kameranın normal pozlamanın altında yani karanlık bir şekilde hatalı pozlama yapmasına denir. Ki bunun sebebi CCD ye yeterli ışık kaynağının gidememesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü