Eğitim Sitesi

Huy (Mizaç) Nedir? Huy (Mizaç) Hakkında Kısaca Bilgi

Huy (Mizaç) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Huy (Mizaç):

Kişiliğin doğuştan gelen, genelde fizyolojik kaynaklı ve kolay kolay değişmeyen yanıdır. Örneğin, içe dönüklük, karamsarlık, sinirlilik, heyecanlılık, dışa dönüklük gibi kişilik özellikleri huyu anlatır. "Can çıkar, huy çıkmaz", "Huylu huyundan vaz geçmez" gibi atasözleri, huyun ne denli zor değişebileceğini ifade eder.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    A priori: 1. Deneyimden bağımsız, tecrübeye dayanmayan anlamına gelen Latince terim. 2. Her türlü tecrübeden önce, yalnız akla dayanılarak kabul olunan bilgi.

    Rol Çatışması: Statülerin gerektirdiği bazı rollerin birbirini zorlaştırması durumu.

    Anarşizm: 1. Toplumsal yaşamı düzenleyen tüm kurum ve kuralları reddeden anarşizm, doğal olarak ahlak kurallarının egemenliğini de reddeder. Bireysel iradenin her şeyin üstünde olduğunu savunan anarşizmin kurucusu Proudhon ve diğer temsilcileri Bakunin, Kropotkin ve Stirner, ahlak yasalarının diğer yasalar gibi insanları kolay yönetmek için uydurulduğunu savunurlar. 2. Devlet ya da hükümeti olmayan bir toplumun hem mümkün ve hem de arzu edilebilir olduğunu savunan a politik görüş. 3. Herkesin ortak çıkarlarının olamayacağını dolayısıyla evrensel ahlak yasasının mümkün olmadığını savunan görüş.

    Kartel: Rekabeti azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için, aynı malı üreten firmaların kendi aralarında yaptıkları anlaşma. Bu anlaşma daha çok anlaşma dışındaki firmaların ve küçük kuruluşların iflasını amaçlamaktadır. Böylece kartel oluşturan firmalar tekel konumuna geçebilirler. Kartel anlaşmasıyla firmalar bağımsızlıklarını yitirmez.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü