Eğitim Sitesi

Hükümet Nedir? Hükümet Hakkında Kısaca Bilgi

Hükümet Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Hükümet:

Parlamento tarafından onaylanan ve yürütme işlevini gören organ hükümettir. Yani hükümet, devletin kullandığı yasama, yürütme, yargı yetkilerinden yürütme yetkisini kullanan organdır.

Demokrasilerde hükümet, başbakan ve bakanlar kurulundan oluşur ve yaptıkları çalışmalar parlamento tarafından denetlenir.

 

Tarih Terimi Olarak Hükümet:

Bir ülkenin siyasetini belirleyen ve bu siyasete göre devlete yön veren kuruldur. Meşru hükümetler ulusal iradeyle onaylanan (meclisten güven oyu alan) hükümetlerdir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hükümet:

Bir devletin yürütme kurumu.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Hükümet:

Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanının atadığı bir Başbakanca TBMM üyeleri ya da üye olmasa da milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından belirlenen ve Cumhurbaşkanınca atanan bakanlardan oluşan, devletin her alandaki siyasetini belirleyip uygulamakla görevli en üst yürütme kuruludur.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Dogmatik olma: Eleştiriye, kuşkuya, sorgulamaya kapalı olma.

    Bileşik Önerme: İki ya da daha fazla yargı bildiren önerme.

    Monogami (tek eşle evlilik): Bir kadının ya da erkeğin aynı anda tek eşle evlilik yapmasıdır. Dünyada en yaygın görülen evlilik biçimidir.

    Olguculuk (pozitivizm): Araştırmalarını olgulara, gerçeklere dayayan, fizik ötesi açıklamaları teorik olarak imkânsız, pratik olarak yararsız gören, deneyle denetlenemeyen soruları sözde soru olarak niteleyen felsefe öğretisi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü