Eğitim Sitesi

Hormon Nedir? Hormon Hakkında Kısaca Bilgi

Hormon Terimi Hakkında Bilgiler

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Hormon:

1. İç salgı bezi tarafından kana salgılanan ve bazı organların çalışmalarını düzenleyen kimyasal madde.

2. İç salgı bezlerinde salgılanan ve kan yoluyla diğer doku veya organlara taşınıp orada özel işlev yapan madde.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Hormon:

İç salgı bezleri tarafından kana verilen ve vücudun çeşitli yerlerindeki hücreleri faaliyete geçiren maddeler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Hormon:

1. Vücudun bir kısmında oluşturulan sonrada difüzyonla yada kan dolaşımıyla diğer kısımlarındaki hücrelere taşınarak onların çalışmalarını düzenleyen özel maddeler.

2. İç salgı bezleri (endokrin bezler) tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgesindeki hücre ya da hücre gruplarını faaliyete geçiren, kimyasal yapılarına göre (peptitler, proteinler, steroitler) ve etki şekillerine göre (faaliyeti hızlandırıcı ve azaltıcı) gruplandırılan, başta beyin olmak üzere eşey organları, adrenal bezler, tiroit, pankreas vb. gibi organlardan salgılanan birincil haberci maddeler.

3. İç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, tiroksin vb. uyarıcı maddelerin genel adı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Hormon:

1. İç salgı bezleri tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgesindeki hücre ya da hücre gruplarını faaliyete geçiren genellikle protein yapıda olan maddelerdir.

2. Vücudun bir kısmında oluşturulan sonrada difüzyonla yada kan dolaşımıyla diğer kısımlarındaki hücrelere taşınarak onların çalışmalarını düzenleyen özel maddeler.

3. Gövdenin bir kısmında meydana getirilen, sonra da difüzyonla ya da kan dolaşımıyla diğer kısımlardaki hücrelere taşınarak onların aktivitelerini düzenleyen maddelerdir.

4. Canlılarda sentezlendikten sonra etki göstereceği yerlere taşınabilen ve çok düşük miktarlarda büyümeyi, farklılaşmayı ve çeşitli fizyolojik olayları olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilen organik bileşik.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Hormon:

İç salgıbezleri tarafından yapılan, gövdede birçok değişiklikleri ve olayları düzenleyen, denetleyen ve dengeleyen maddelerdir. Her hormonun ayrı görevleri vardır.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Hormon:

1- İç salgı bezleri tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgelerindeki hücre veya hücre gruplarının çalışmasını düzenleyen kimyasal madde.

2- İç salgı bezleri tarafından kana salgılanan ve kan yoluyla ulaştıkları organ ve dokularda metabolik olayları düzenleyici organik bileşikler.

 

    Benzer Beden Eğitimi ve Spor Terimleri

    Kalori: Bir gram suyun ısısını bir derece yükseltebilen enerji veya iş birimi.

    Dinamik: 1. Hareketli. 2. Birbirine eşit olmayan veya dengede bulunmayan kuvvetlerin yarattığı hareketlerdeki değişimleri inceler. 3. Toplumsal yaşamdaki hareketlilik ve her an değişebilirlik.

    Karbonhidrat: Karbon, hidrojen ve oksijen içeren şekerler, nişastalar ve selülozdan oluşan kimyasal bileşik grubu. Temel besin gruplarından biri.

    Verim: Ortaya çıkan, istenilen, beklenen sonuç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beden Eğitimi ve Spor Terimleri Sözlüğü