Eğitim Sitesi

Homophonie (Fr.) Nedir? Homophonie (Fr.) Hakkında Kısaca Bilgi

Homophonie (Fr.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Homophonie (Fr.):

Aynı (tek) seslilik. Melodinin unison tarzda birlikte seslendirilişi, diğer birimlerin eşlikte kalışı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Menuetto: 17.Yüzyılda ortaya çıkmış. Fransa kaynaklı, üç zamanlı saray dansı. Adı "küçük" anlamına gelen menü sözcüğünden türemiştir. Ufak adımlarla oynanması bu adı gerektirmiştir. Müziği önce süitlerde yer almış, sonra sonat biçiminin bölümlerinden biri olmuş, yerini "scherzo" ya bırakıncaya kadar kullanılmıştır.

    Üçleme: İkişerli Nota Birimi'nin, geçici olarak üçerli olmasıdır. Dörtlük Nota Birimi içinde Üçleme, üç tane sekizlik notadan oluşur; Nota biriminin süresi değişmeyeceği için, 2 Sekizlik notanın süresi içine 3 Sekizlik nota sığdırılarak okunur. Üçlemeyi oluşturan üç notanın kuyrukları, sekizlik çizgisiyle birleştirilir; Üçlemenin altına veya üstüne 3 sayısı yazılır.Üçleme notalarından hiçbiri, ötekinden kısa ya da uzun okunmaz, birbirine eşit sürelerde okunur. Üçleme okunurken El vuruşları iki bölüt'e ayrılmaz. Bölütsüz veya üç bölüt'e ayrılarak vurulur.

    Beste: 1- Bir müzik yapıtını oluşturan ezgilerin tümü, bir müzik eseri anlamına gelir, kompozisyon karşılığıdır. 2- Herhangi bir musiki parçasına beste denir. Bir peşrev, bir şarkı, bir senfoni birer beste sayılabilir. Türk musikisinde beste şu manalarda kullanılmıştır. a) Kompozisyon, yani her musiki parçası birer bestedir. b) Bestenîgar, beste-hisar, beste-isfahan, makamları gibi bazı birleşik makamların adlandırılmasında makam ismi olarak kullanılmıştır. c) Bir form adı olarak beste, dini ve din dışı sözlü eserlerin büyük formdaki en önemli tespitlerinden birinin özel adıdır. Kısaca beste; güfteli veya güftesiz kulağa hoş gelen melodilerin, notaların bir araya getirdikleri, bestekârın duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtmasıdır.

    Romance: Besteciyi kesin bir kalıp biçimine uymak zorunda bırakmayan, genellikle duygusal parçalara verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü