Eğitim Sitesi

Homolog Kromozom Nedir? Homolog Kromozom Hakkında Kısaca Bilgi

Homolog Kromozom Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Homolog Kromozom:

Biri anneden, diğeri babadan gelen aynı gen çiftine sahip kromozomlar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Homolog Kromozom:

Biri anneden diğeri babadan gelen,çiftler halinde bulunan ve yapısal olarak birbirine benzeyen aynı gen çiftine sahip kromozomlar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Homolog Kromozom:

1. Ökaryot hücrelerde kromozomlar çiftler halinde bulunur. Bu kromozom takımını taşıyan hücreler diploit (2n) olarak adlandırılır. Bu kromozom çiftinin biri anadan diğeri babadan gelir. Şekil ve büyüklükleri birbirine eşit, aynı kalıtsal özellikleri kontrol eden bu kromozom çiftine homolog kromozom denir.

2. Biri anneden, diğeri babadan gelen aynı karakter genlerine sahip kromozomlar.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Antijen: Vücuda girişi kendisine karşı antikor oluşmasına sebep olan protein yapısında madde.

    Çökelme (Aglütinasyon): Birbirleriyle uyumlu olan kan gruplarının bilinmesi kan nakilleri açısından son derece önemlidir. Çünkü insanlar yabancı kan faktörlerine karşı antikor adı verilen özel proteinler üretirler. Eğer vericinin kanında alıcı için yabancı bir protein (A ya da B antijeni) var ise alıcı tarafından üretilen antikorlar (anti A ya da anti B) yabancı proteine tutunur ve kan hücreleri birbirine yapışarak kümelenir. Bu olaya çökelme (aglütinasyon) adı verilir. Oluşan çökelme damarın tıkanmasına yol açacağından ölüme neden olur.

    Preimlplantasyon Genetik Tanı (Pgt): Gebeliğin sonlandırılmasını istemeyen hastaya uygulanan bir yöntem de preimplantasyon genetik tanıdır. PGT, embriyoların anne rahmine yerleştirilmesinden önce genetik tanı yapılması işlemidir. PGT sonrasında yine de CVS veya amniosentez yapılması da önerilmektedir. Bu yöntemin en önemli avantajı gebelik sonlandırma riskini en aza indirmesidir.

    Akraba Evliliği: Aralarında kan bağı olan kişiler arasında yapılan evliliklere akraba evliliği denir. Akraba evliliği, zararlı olan baskın ve çekinik genlerin bir araya gelme olasılığını artırdığından kalıtsal hastalıkların görülme sıklığını da artırır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü