Eğitim Sitesi

Hizp Nedir? Hizp Hakkında Kısaca Bilgi

Hizp Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hizp:

Kur'an-ı Kerim'in beş sayfalık her bir bölümü.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Hac: Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek, ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil getirmek suretiyle ile galip gelmek anlamlarına gelen "hac" kelimesi bir fıkıh terimi olarak; Mekke'de bulunan Allah'ın evi olan Kabe'yi ve civarındaki kutsal olan özel yerleri, belirli vakti içinde, usulüne uygun olarak ziyaret etmek demektir. İslam'ın beş şartından biridir. Hac yapanlara hacı denir. Parası olan ve gücü yetenlerin ömürlerinde bir defa hac yapmaları farzdır.

    Vasiyet: İnsanın, ölümünden sonraki işler hakkında bulunduğu tavsiyeler. Örneğin, bazı işlerin kendisi için yapılmasını istemesi, malının bir kısmının birilerine verilmesini söylemesi ve evladı gibi yetki sahibi olduğu kimseler hakkında, birini vasî tayin etmesi. Ölmeden önce vasiyet yazmak sünnettir.

    Aşere-i Mübeşşere: Dünyada iken Hz.Peygamber tarafından Cennetle müjdelenen on kişiye Aşere-i Mübeşşere denir. Bunlar: Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talhâ, Zübeyr, Avf oğlu Abdurrahman, Sa'd, Zeyd oğlu Saîd, Ebû Ubeyde (r.a.) hazretleridir.

    Cennet: 1. Allah'ın kendisine inanıp güzel işler yapanları ahirette göndereceğini vaad ettiği güzelliklerle dolu yere cennet denir. Cennetin kelime anlamı bahçedir. Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine göre cennet baldan tatlı ırmaklar, bembeyaz tatlı sular, birbirinden güzel meyveler, ağaçlar, bağlar, giysiler, süsler, köşkler ile doludur. Aklımıza gelen her türlü güzellik cennette vardır. Aklımıza gelebilecek her türlü çirkinlik cennetten uzaktır. 2. Müminlerin içinde ebedi olarak kalacakları çeşitli nimetlerle bezenmiş olan ahiret yurdu, mükafat yeri. Peygamber (sav)' in bildirğdiğine göre Cennet " Hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiç kimsenin aklına , hayaline gelmiyecek güzellik

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü