Eğitim Sitesi

Hizmet Yerinden Yönetim Nedir? Hizmet Yerinden Yönetim Hakkında Kısaca Bilgi

Hizmet Yerinden Yönetim Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Hizmet Yerinden Yönetim:

Belli bir coğrafi alana bağlı olmaksızın hizmetlerin uzandığı bir çok mahalli kuruluşları içine alan belirli bazı kamu hizmetlerinin merkezin dışında özerk örgütlere bırakılmasıdır. Bu sistemde, bazı kamusal fonksiyonlar özerk bir statüye kavuşturulmakta ve bunları yürütecek örgütler oluşturulmakta, böylece merkezi idarenin hizmet yükü, daha teknik ve uzmanlaşmış birimlere transfer edilmiş olmaktadır. Hizmet yerinden yönetim sistemi, uzmanlık isteyen işlerde etkinliğin, verimliliğin ve uzmanlaşmanın sağlanabilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Örneğin; Üniversiteler, Ticaret Odası ve benzeri kuruluşlar.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Yıllık izin: Bir yıllık çalışma döneminde personelin, hak kazandığı, ücretli dinlenme süresi.

    Yerinden Yönetim: Sözcük anlamı; bir hizmetin yürütüldüğü ya da işin yapıldığı yerde yönetilmesini ifade eden yerinden yönetim terimi, aynı zamanda merkezi yönetimin sakıncalarını gideren ve onu tamamlayıcı bir yönetim biçimini ifade eder. Yerinden yönetim, kamu hizmetlerinin yönetiminin, merkezden yönetimden ayrı özerk kamu hukuku tüzel kişilerine verilmesidir. Yerinden yönetim, siyasi ve idari olmak üzere iki ayrı türde uygulanmaktadır.

    Lunapark: Açık havada ve geniş bir alanda geçici veya sürekli olarak kurulan, içinde dönme dolap, atlı karınca, nişan tahtası gibi oyun ve eğlence birimlerinin bulunduğu yer.

    Plan: Belli bir yerin bir ölçekte kuşbakışı çizimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü