Eğitim Sitesi

Hiyeroglif Nedir? Hiyeroglif Hakkında Kısaca Bilgi

Hiyeroglif Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Hiyeroglif:

İlk kez M.Ö. 4 bin yılının sonunda yazıldığı belgelenen Mısır yazısına verilen ad. Harfler, çift harfler, üçlü harfler ile sözcüğün anlamının dahil olduğu kategoriyi işaret eden 'belirteç'lerden oluşmaktaydı.

 

Tarih Terimi Olarak Hiyeroglif:

Mısırlıların kullandığı resim yazısı da denilen şekil ve resimlerden oluşan yazıya verilen addır. Kullanılan papirüs kağıdı ile kültür aktarımı da kolaylaşmıştır.

 

Sanat Terimi Olarak Hiyeroglif:

Mısırlıların kullandıkları bir resim yazı çeşidi.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Hiyeroglif:

Eski Mısırlıların kullandığı yazı türü. Betimlenen bir resim ile anlatılmak istenen bir kelimenin gösterildiği yazı, resim yazı.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Columna Caelata: Üstü kabartmalı sütun.

    Klasik Dönem: M.Ö. 480-330 yıllarını içine alan sanatın ulaştığı altın çağı ifade eden dönem. Genellikle, Yunan dehasının en büyük ve en 'saf' ürünlerinin görüldüğü dönem olduğu savunulur.

    Korinth Düzeni: Tapınaklarda ve diğer yapılarda kullanılan bir düzendir. Sütunlar İon Düzeni'ndekine benzer ancak başlık farklıdır. İon Düzeni'ndeki volüt yerine akanthus yapraklarının fışkırdığı bir kasnağa sahiptir.

    Rik'a: Türklerin ortaya çıkardığı bir yazı çeşidi. "Mim"lerin gözü kapanmış, "Sin" ve benzeri harflerin dişleri kalkmış, noktalar çizgilere dönüşmüştür. Daha çok el yazısında kulllanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü