Eğitim Sitesi

Hisar Nedir? Hisar Hakkında Kısaca Bilgi

Hisar Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hisar:

Geniş surlarla çevrilmiş kale.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hisar:

Bir şehrin veya önemli bir yerin korunması için taştan yapılmış, yüksek duvarlı ve kuleli, çevresinde hendekler bulunan küçük kalelere hisar denir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hisar:

Sağlam surlarla çevrili küçük kale.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Hisar:

Bir kenti korumak için taştan yapılmış yüksek duvarlı ve kuleli, etrafında hendek bulunan küçük kale.

 

İnşaat Terimi Olarak Hisar:

Eskiden taştan yapılan kuleli ve yüksek duvarlı küçük kale.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Lazlar: Doğu Karadeniz kıyılarında yaşayan Kafkasya kökenli bir halktır. Etnik kökeneri kesinlik kazanmamıştır. Osmanlı egemenliğiyle birlikte İslam inanışını benimsemişlerdir.

    Defterdar: Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.

    Ocaklık: 1. Osmanlı döneminde bir aileye babadan oğluna kalmak üzere verilen mülk. 2. Kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılan sınır boylarındaki araziye denirdi.

    Gerilla: Özellikle siyasal bir amacı olan, siyasal bir örgütten güç alan ve örgütün amacını silahlı eylemlerle gerçekleştirmeye çalışan, genellikle sivil kimselerden oluşan ya da yurda girmiş düşmana karşı baltalama eylemlerinde bulunan düzensiz, çete niteliğinde küçük kuvvetlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü