Eğitim Sitesi

Hedy Nedir? Hedy Hakkında Kısaca Bilgi

Hedy Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Hedy:

Allah-u Teâlâ'nın rahmetine yaklaşmak veya işlenen bir yasağa kefaret olmak için harem bölgesinde kesilmek üzere götürülen, kendisi veya parası gönderilen kurbana denir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hedy:

Sözlükte hediye etmek, göndermek, yol göstermek, izinden gitmek anlamlarına gelen hedy, bir hac terimi olarak, hac ve umre sırasında Harem'de kesilen kurbanlık hayvanlar, Kâ'be'ye ve Harem bölgesinde hediye olmak üzere kesilen kurban demektir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Makam-ı İbrahim: Hz. İbrâhim (a.s)'ın Kâ'be'yi inşâ ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca da'vet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bu yer, Kâ'be'nin doğu tarafında, zemzem kuyusu ile Kâ'be'nin kapısı arasındadır. Buradaki taşta ayak izi vardır. Taş, cam bir fanus içine alınmıştır.

    Rükn: Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması,umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir.Ayrıca Kâ'be'nin köşelerine de rükün denir.

    Cebel-i Sevr: Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicret ederken ilk sığındığı yer.

    Nafile Tavaf: Umre tavafını ve sa'y'ını yapıp ihramdan çıktıktan sonra Mekke'de geçirilen zaman içinde ihramsız yapılan ve tavaf namazı kılınarak tamamlanan bir ibadettir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü