Eğitim Sitesi

Hattat Nedir? Hattat Hakkında Kısaca Bilgi

Hattat Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Hattat:

1. Hat sanatıyla uğraşan kişiye "çok güzel el yazısı yazan sanatçı" anlamına gelen "hattat" adı verilir.

2. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hattat:

Mesleği Arap harfleri ile güzel yazı yazmak olan kimse.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hattat:

Çok güzel el yazısı yazan sanatçı. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hattat:

Güzel el yazıları yazan sanatçı.

 

Tarih Terimi Olarak Hattat:

Güzel yazı yazan.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hattat:

Hat sanatıyla uğraşan kişi.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hattat:

Hat yazan kişi. Güzel yazı yazan sanatçı. Son Abbasi halifesi Musta'sım Billâh'ın. kölesi olduğu söylenen Amasyalı Yâkut-ı Musta'sımi'ye kadar kalemin ağzı düz kesilirdi. Yakut eğri keserek tahrif-i kalemi bulmuş ve aklâm-ı sitteye yeni bir biçim kazandırmıştır. İşte Yakut'a, sanatta yaptığı bu yenilikten dolayı hattat denilmiş, hat ve hattatlık Yakut'la seçkin bir sanat ekolü hâline gelince kelime terimleşmiştir. Yakut'tan önce güzel yazı yazanlara katip denildiği gibi hattat da deniliyordu, fakat Yakut 'tan sonra yalnız hattat kelimesi kullanılmış, katip ve küttâp denilmemiştir. Mir Ali Herevi'ye göre hattat olmak için beş şey gerektir: Birincisi dikkat-i tab', ikincisi yazıdan anlamak, üçüncüsü elde kuvvet, dördüncüsü emek çekmek, beşincisi yazı için lâzım gelen kâğıt, kalem ve mürekkebin en iyilerinin bulunması.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    İzokefali: Bir kompozisyonda tüm figürlerin boy ve önem farkı gözetilmeksizin başları aynı hizaya gelecek biçimde yerleştirilmesi. Özellikle Yunan sanatının klasik dönem kabartmaları için kullanılan bu terim, resim ve grafik sanatında da geçerlidir.

    Deformasyon: 1- Biçim bozma. Bir sanat yapıtında betimlenen figürlerin belli yerlerinin figürü tanınmama derecesine vardırmadan bozulmaya uğratılması. Batı sanatında özellikle Maniyerist üslubun kullandığı yöntemlerden biri olan deformasyon, Rönesans sanatındaki kusursuz anatomik tanımlamaya karış çıkış yollarından biridir. 2- Konunun özelliğini bozmadan, konuyu daha etkili anlatabilmek için bazı yerlerini olduğundan fazla göstermek.

    Kontur: 1- Resimde nesneyi belirgin gösteren çevre, kenar çizgisi. Figürleri ya da motifleri çevreleyen çizgidir. 2- Bir nesnenin dış hatları, sınırları anlamına gelen terim, nesnelerin silüetlerinin ya da kütle içindeki biçimlerinin çizgisel olarak belirlenmesine yarar.

    Gerçeküstücülük (Sürrealizm): Doğanın mantıksal görüntüsünü değil insanın bilinçaltında ve rüyalarındaki dünyasını göstermek isteyen sanat akımı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü