Eğitim Sitesi

Hatayi Nedir? Hatayi Hakkında Kısaca Bilgi

Hatayi Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hatayi:

İnce kıvrımlarla birbirine bağlanan madalyonlar içinde toplanan üsluplaştırılmış çiçek ve yapraklardan meydana gelen, kıvrıkdallı Türk süslemesi.

 

Sanat Terimi Olarak Hatayi:

Türk bezeme sanatlarında çok sık kullanılan stilize çiçek örgüsü. Genellikle dikine alınmış kesitler hâlinde, ince kıvrımlarla birbirine bağlanarak madalyonlar içinde bu stilize çiçekler, çoğu kez rumi, bulut, yaprak vb. örgelerle birlikte bir kompozisyon oluşturur. Osmanlı döneminde taş, ahşap, dokuma ve seramik gibi çok çeşitli malzeme yüzeylerine değişik tekniklerle uygulanmış, tezhip ve cilt sanatında da kullanılmıştır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Akrilik Esaslı (Bazlı) Boya: 1- Bağlayıcısının çoğunluğunu akrilik reçine oluşturan, su ile inceltilen boyalardır. 2- Polivinil asetat veya akrilik reçineler gibi sentetik bağlayıcılar ile imal edilen, su ile inceltilen boya. Yağlı boyaların tersine, akrilik esaslı boyalar çabuk kurur, düzgün akar ve su ile kolaylıkla temizlenebilir. Belirli özellikler katmak veya maliyeti düşürmek için boyaya katılan diğer bağlayıcılar ise, stiren, epoksi ve polivinil asetattır. Yüksek performanslı akrilik esaslı boya boyalar %100 akrilik reçine içerirler. Genel kullanım alanları, banyo ve mutfaktır. %100 Akrilik esaslı boyalar, süper aderans, uzun süreli esneklik, nefes alabilirlik, alkali dayanımı, sertlik ve parlaklık dayanımına sahiptirler.

    Dizayn: Tasarım.

    Platin: Rengi gümüşten esmerce, yumuşak, kolay işlenir, oksitlenmez, asitlere karşı dayanıklı, Pt simgesiyle gösterilen maden.

    Shaggy Halı: Shaggy halılar genel görünümüne göre uzun ve kalın tüylü post görünümlü halılardır. Shaggy halılar genellikle 5 cm ve 3 cm uzunluğunda hav (tüy) yüksekliğinde olmaktadır. İpleri kalın ve tercihe göre bükümlü, düz cinsleri olmaktadır. Kullanılan iplikte ipliğin yumuşak olmasına, halıya dokunuşta rahat bir temas sağlamasına dikkat edilmektedir. Shaggy halılar ilk bakışta post görünümünü andırmakla beraber isteğe göre her türlü ebatları yapılabilmektedir. Halılarda kullanılan iplikler alerji yapmamakta, insan ve çevre sağlığa hiçbir zararlı madde içermemektedir. Üretimde özellikle dikkat edilen husus sağlıktır. Shaggy halılar alışılagelmiş klasik halı tarzından tamamıyla farklı bir halı çeşididir. Desenleri modern ve geometrik desenlerden oluşmaktadır. Renk olarak iki grubta üretim yapılmaktadır. Birinci grub parlak canlı renkler den oluşan halı grubu, ikinci grub koyu, pastel renklerden oluşan halılardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü