Eğitim Sitesi

Haber Yazım Mimarisi Nedir? Haber Yazım Mimarisi Hakkında Kısaca Bilgi

Haber Yazım Mimarisi Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Haber Yazım Mimarisi:

Haber yazımında kullanılan, 5N1K kuralına göre yazma, ters piramit tekniği, düz piramit tekniği, dörtgen (kare) tekniği, ters piramit tekniği ile kare tekniğinin birleştirilmesi, konuşma dili tekniği, serbest yazım tekniği gibi yazım teknikleri.

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Senaryo: Bir düşüncenin veya bir olayın görüntü ve sese dönüştürülmesi amacıyla, görsel-işitsel mecralarda kullanılacak sinema ve televizyon yapımlarının diline uygun olarak hazırlanmış yapımın biçim ve akışını, içeriğini ve önemli yapım bilgilerini içerecek biçimde düzenlenmiş ve gerçekleştirilecek olan yapımın çekimine temel olan, sahnelere ayrılmış, özel bir sayfa düzeninde yazılmış metin.

    Program Seti: Program çekimi için gerekli olan teknik donanım ile görsel ve sanatsal unsurlar.

    KJ (Karakter Jeneratörü): Her türlü sabit veya hareketli metin veya şekilleri görüntü üzerinde göstermeyi sağlayan cihaz ya da yazılım.

    Düz Piramit Tekniği: Genellikle görece düşük öneme sahip, güncelliğini yitirmeyen ve/veya içeriği eğlenceye yönelik haberlerin yazımında kullanılan ve haber yazımında eldeki verilerin az önemliden önemliye, ayrıntıdan öze doğru sıralandığı yazın tekniği.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü