Eğitim Sitesi

Haber Değeri Nedir? Haber Değeri Hakkında Kısaca Bilgi

Haber Değeri Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Haber Değeri:

Tarihsel süreç içinde genel kabul görmüş evrensel habercilik kuralları çerçevesinde, olay/olgu/fikir/sorunun kitlelere haber olarak verilebilmesi için taşıması gereken zamanlılık, mesafe, önemlilik, ilgi çekicilik, ilginçlik, yakınlık, tanınmışlık, geçerlilik, sıklık, bolluk, benzerlik, insan ilgisi, bağlantılar, seçkincilik, kişisellik, olumsuzluk gibi özellikler.

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Boom Mikrofon: Mikrofonun ve operatörün kamera çekim alanının içinde yer almadan çalışmasını sağlayan, yöneltilen ses kaynağındaki sesi net ve güçlü bir şekilde alırken çevredeki seslere karşı çok daha az duyarlı olan, titreşimlerin mikrofona ulaşmasını engelleyen yalıtıma sahip, özel bir kol yardımıyla idare edilen mikrofon.

    Jenerik: Program tasarımı, yapımı, çekimi, kurgusu ve yayını sırasında görev yapan tüm yapım ekibinin isimlerinin ve program isminin yer aldığı tanıtma yazısı görüntüleri.

    Televizyon Kuruluşu: Televizyon yayın içeriğinin seçiminde editoryal sorumluluğu bulunan ve bu içeriğin düzenlenme ve yayınlanma biçimine karar veren tüzel kişi.

    Haber Yazım Mimarisi: Haber yazımında kullanılan, 5N1K kuralına göre yazma, ters piramit tekniği, düz piramit tekniği, dörtgen (kare) tekniği, ters piramit tekniği ile kare tekniğinin birleştirilmesi, konuşma dili tekniği, serbest yazım tekniği gibi yazım teknikleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü