Eğitim Sitesi

Güvenoyu Nedir? Güvenoyu Hakkında Kısaca Bilgi

Güvenoyu Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Güvenoyu:

Kurulmuş bir hükümetin göreve devam edebilmesi için sahip olması gereken TBMM desteğidir.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Güvenoyu:

Kurulmuş bir hükümetin göreve devam edebilmesi için gerekli olan TBMM desteğidir. TBMM’nin, bir bakana veya başbakanın şahsında hükümete desteğinin var olup olmadığı, yapılan oylamayla anlaşılır. Anayasa gereği, yeni bir hükümet kurulduğunda ya da hükümet veya meclis üyeleri bu yönde istemde bulunduğunda güvenoyu aranır.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Gelen Kâğıtlar: TBMM Başkanlığı'na sunulan bütün kanun tasarı ve teklifleri, resmî tezkereler ve komisyon raporları ile soru, genel görüşme, meclis araştırması, meclis soruşturması ve gensoru önergelerinin özeti, sahibi, Başkanlığa geliş tarihi, esas numarası gibi referans bilgilerinin yer aldığı belgedir. TBMM internet sayfasında da yer alır.

    Seçmen: Seçimde oy verme hakkı olan kimse, müntehip.

    Muhalefet Şerhi: Komisyonca kabul edilen rapor hakkında çekimser veya aykırı görüşe sahip komisyon üyelerince verilen ve komisyon raporuna eklenen yazılı şerhlerdir. Raporun imza sirkülerinde bu üyelerin adlarının altında "çekimser" veya "muhalif" şeklinde ibareler yer alır.

    Gündem (Genel Kurul): Genel Kurul'da görüşülecek konuların sırasıyla yer aldığı ve bir kitapçık şeklinde basılan belgedir. Genel Kurul'un toplandığı her gün milletvekillerine, bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara dağıtılır. Gündem TBMM internet sayfasında da yer alır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü