Eğitim Sitesi

Gümrük Nedir? Gümrük Hakkında Kısaca Bilgi

Gümrük Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Gümrük:

Bir ülkeye giren ya da ülkeden çıkan her türlü eşyadan alınan vergi, resim veya harçtır. Gümrük kavramı, bu işlemlerin yapıldığı yer içinde kullanılmaktadır.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Gümrük:

Eşya ve kişilerin ülke sınırlarından giriş ve çıkışlarında denetimlerinin yapıldığı ve vergilerin tahakkuk ettirildiği kamu kuruluşu.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Gümrük:

Bir ülkenin ulusal sanayisini korumak amacı ile dışarıdan gelen mallara koyduğu sınırlamadır. Gümrük aynı zamanda ithalat ve ihracat üzerinde de denetimi sağlar.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Tüketim: 1. Mal ve hizmetlerden yararlanma, tüketme işi. 2. Üretilen veya yapılan şeylerin kullanılıp harcanması, yoğaltım, istihlak, üretim karşıtı. 3. İnsanların ihtiyaçları olan ürünleri satın alarak kullanması olayına tüketim adı verilir. Ekmek, makarna, peynir, sebze meyvelerin satın alınıp yenmesi, mağazalardan çeşitli giyim eşyası almak, mobilya ve beyaz eşya alıp kullanmak gibi faaliyetleri tüketime örnek olarak verebiliriz.

    Ölçüm geçerliği: Kavramsal ve işletimsel tanımların birbirine uygun olması.

    Has: Hükümdara özgü olan. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri 100.000 akçeyi aşan dirlik. Has, padişah ve yüksek dereceli memurlara verilmekte idi.

    Fanus: 1- Süslü, ayaklı fener. 2- Saat, mikroskop gibi araçları tozdan korumak için üzerlerine kapatılan, yarım küre biçiminde cam kap. 3- Genellikle silindir biçiminde olan mum, gaz lambası gibi aydınlatma araçlarının çevresini kapatarak rüzgârdan koruyan cam muhafaza.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü