Eğitim Sitesi

Gübre Nedir? Gübre Hakkında Kısaca Bilgi

Gübre Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Gübre:

1- Tarımda faydalanılan araziye, toprağın verim gücünü yükseltmek ve ürün miktarını artırmak için atılan, bitkilere besin maddeleri sağlayan organik ve kimyasal maddeler.

2- Toprağa serpilerek veya içine karıştırılarak destekleyebileceği bitki gelişimini arttıran doğal ve sentetik olarak elde edilen her tür madde, tezek ve nitrojen, fosfor ve potasyum içeren bileşimler. Sentetik gübreler toprağın verimini oldukça arttırmaktadır ancak yüksek üretim enerjisi gerektirmektedirler çünkü nitrojeni amonyum içerisinde sabitlemek için fosil yakıtlardaki hidrojene ihtiyaç duymaktadırlar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gübre:

Verimini arttırmak için toprağa dökülen her türlü hayvan dışkısı,kimyasal veya bitkisel madde.

 

    Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

    Topbaş 111/33: Kırmızı kılçıklı, çıplak-kırmızı kavuzlu, kışa, kurağa ve yatmaya çok dayanıklı, pas ve sürmeye karşı hassas, az dane döker bin dane ağırlığı 40 gram civarında, ekmeklik kalitesi orta, Orta Anadolu ve geçit bölgeleri için uygun bir ekmeklik beyaz yarı sert buğday çeşidi. Daha çok bisküvi ve türevleri yapımında kullanılır.

    Yabancı Madde: Hububat veya bakliyatın içinde bulunan yabancı ot tohumları, taş, toprak, kavuz, sap, saman vb. gibi kendinden başka her türlü maddeler.

    Hasat: Fizyolojik olum sonu ile tam olum dönemi başlangıcı arasında, %13 - 15 rutubette hububatın, hasat şekline ve ürün cinsine göre çeşitli aletlerle biçilmesidir.

    Yabancı Ot ve Dolgu Maddeler: Bir bitki koruma ilacında etkili madde dışında yer alan ve etkili maddenin uygulamada kullanımını mümkün kılan özellikleri kazandıran maddelerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü