Eğitim Sitesi

Gri Tonlaması Nedir? Gri Tonlaması Hakkında Kısaca Bilgi

Gri Tonlaması Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Gri Tonlaması:

Bir görüntünün sahip olduğu gri tonlarının sayısal olarak miktarı; Yumuşak görüntüde: çok sayıda gri tonu (siyahsız ve beyazsız), normal görüntüde: görüntü sanki noktalardan oluşmuş izlenimine kapılır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Odak Düzlemi: Objektiflerin optik eksenine dik olan ve odak noktasından geçen varsayımsal düzlem. Seçik görüntü alınabilmesi için film, fotoğraf makinelerinde bu düzlem üzerine yerleştirilir.

    Az Pozlandırma: Duyarkatın (filmin, algılayıcının) ya da fotoğraf kartının az ışığa maruz bırakılması. Koyu tonlu bir sonuç sağlar.

    Opak: Işık geçirmeyen ve saydam olmayan malzeme. Örneğin renkli veya siyah beyaz karta basılı fotoğraflar birer opaktır.

    ISO: 1- Filmlerin duyarlılığı ile ilgili standartları belirleyen International Standarts Organization'ın kısaltmasıdır. ISO, ASA (American Standarts Association) teriminin yerini almıştır. (International Standard Organisation - Uluslararası Standartlar Organizasyonu) 2- Bir filmin ışığa duyarlılığını gösteren numara serisidir. Kural olarak duyarlılık 25 ile 1600 ISO arasında değişmektedir. Örneğin 200 ISO bir film, 100 ISO bir filmin iki katı hassastır ve bu da ışığa iki kat daha duyarlı olduğu anlamına gelir. 50 ISO bir film ise 100 ISO filmin yarı hızında olduğu gibi ışığa hassasiyeti de yarısı kadardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü