Eğitim Sitesi

Graicunos Teoremi Nedir? Graicunos Teoremi Hakkında Kısaca Bilgi

Graicunos Teoremi Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Graicunos Teoremi:

Özellikle konaklama tesislerinde yönetici ve ona bağlı astların arasındaki ilişki sayısının hesaplanmasında kullanılan bir formüldür.
İlişki sayısı = n (2/2+n-1)

 

    Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

    Kültür Değişimi: Kendi kültüründen değişik kültürlere sahip yer, yöre ve ülkelere seyahat yapan insanlarla, onların gittikleri yerdeki insanların birbirlerinin kültürlerinden etkilenmeleri durumu.

    Hubbart Formülü: Oda fiyatlarının saptanmasına ilişkin Hubbart formülü fiyat saptanması gibi karmaşık bir sorunun çözümüne basit bir yaklaşımdır. Bu nedenle yöneticilerin karar vermesini kolaylaştıran standart bir reçete özelliği taşır. Hubbart formülünün hareket noktası teşebbüsün ihtiyaçlarıdır. Teşebbüs bir taraftan bütün giderlerini karşılamak ve yatırımdan bir getiri sağlamak, diğer yandan rekabet gücünü koruyabilmek için, oda fiyatlarının nasıl ve hangi düzeyde saptamalıdır? Bu sorunun cevabı işletmenin faaliyetlerini sürdürmek açısından son derece önemli bir koşuldur. Hubbart Formülü: X= O + I/R Formülde X = Odanın ortalama satış fiyatı O = Tahmin edilen yıllık toplam işletme giderleri (İşletme faaliyetleri) I = Yatırımın özkaynakla karşılanan kısmı için beklenen kar oranı R = Tahmin edilen oda satış sayısı Diğer taraftan bu formülden ve hesaplanan ortalama oda satış fiyatından yararlanarak konaklama tesisinin tek ve çift yataklı odaları veya bir odanın tek kişi ya da çift kişi tarafından tutulması durumunda uygulanacak fiyatların ne olacağı da aşağıdaki formül uyarınca hesaplanabilir. (Nt)St + (Nç)Sç = Ro (X) Nt=Belirli bir dönemde satılan çift kişilk oda sayısı. Nç=Belirli bir döenmde satılan çift kişilik oda sayısı St=Tek kişilik odanın ortalama satış fiyatı Sç=Çift kişilik odanın ortalama satış fiyatı Ro=Belirli bir dönemde satılan toplam oda sayısı X0=Oda ortalama satış fiyatı.

    Throw Away (Boşa Harcamak): Bir tur paketinin kullanılan kısmının ödenmesi, bir kısmının kullanılmaması.

    Studio Room: Yatağa dönüştürülebilir iki divan veya kanepesi bulunan bir oturma odası(Executive room olarak da adlandırılır).Bu tip odalarda özel iş toplantıları veya küçük çapta kokteyl verilebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü