Eğitim Sitesi

Gölge-Işık Nedir? Gölge-Işık Hakkında Kısaca Bilgi

Gölge-Işık Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Gölge-Işık:

Batı sanatında nesnelere hacim ve derinlik kazandırma yöntemi. Bir sanat yapıtında belli kesimlerin karanlık bırakılması, buna karşın belli yerlerinde parlak renklerle boyanması sonucu elde edilen görsel etki.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Gölge-Işık:

Batı sanatında nesnelere hacim ve derinlik kazandırma yöntemi. Bir sanat yapıtında belli kesimlerin karanlık bırakılması, buna karışn belli yerlerinde parlak renklerle boyanması sonucu elde edilen görsel etki.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Gömme Sütun: Antik Çağdan 19. yüzyılın sonuna kadar Avrupa mimarisinde yarısı duvara gömülmüş gibi duran, taşıyıcı görevi olmayan, süs ögesi olarak konmuş yarım sütun.

    Basamaklı Tiyatro: Seyir yerinin basamak basamak yükseldiği tiyatro.

    Eyvan: 1. Üç tarafı ve üstü kapalı, bir tarafı bütün genişliği ile bir avluya ya da diğer bir mekâna açılan yapı birimi. 2. Üç yönden kapalı, bir yönden dışa açılan ve tonozla örtülü mimari mekân.

    Sfumato Tekniği: Resim ya da çizimde, renk ve tonlar arasında yumuşak geçişleri sağlayan gölgeleme yöntemi. İlk kez Leonardo da Vinci tarafından uygulanan bu yöntem, çoğu kez aydınlık alanlardan karanlık alanlara geçişlerde kullanılır. Bu tekniğin geliştirilmesiyle 15. yüzyılın keskin dış çizgili biçimleri belli bir yumuşaklık kazanmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü