Eğitim Sitesi

Gök Birimi (GB) Nedir? Gök Birimi (GB) Hakkında Kısaca Bilgi

Gök Birimi (GB) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Gök Birimi (GB):

Yer - Güneş merkezleri arasındaki ortalama uzaklık. 1 GB = 149.600.000.000 km

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Görünür Hareket: Bir gökcisminin gözlemciye göre yaptığı hareket yada gözlemcinin gördüğü hareket. Güneş'in gökyüzündeki hareketi ve doğup batması görünür harekettir. Otsa Yer, kendi ekseni çevresinde dönmekte, biz Güneş'i dolanır görmekteyiz.

    Kütleçekimsel Mercek: Kütleçekiminin ışığı bükme özelliği nedeniyle, uzaktaki bir ışık kaynağının görüntüsünde oluşan bozulma.

    Yıldız: 1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür. 2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri. 3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

    Ayrıksı Yıl: Yer'in kendi yörüngesindeki günberi noktasından art arda iki geçişi arasındaki zaman farkı (365g 6sa 13dk 53sn).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü