Eğitim Sitesi

Göçüşme Nedir? Göçüşme Hakkında Kısaca Bilgi

Göçüşme Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Göçüşme:

Bazı sözcüklerde, seslerin yer değiştirmesi. Türkçede daha çok "r" veya "I" ünsüzünün bulunduğu sözcüklerde, birinci hecenin sonundaki sesle ikinci hecenin başındaki sesin, birbirinin yerine geçmesi.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Kurallı (Düz) Cümle: Yüklemi sonda bulunan cümledir. Türkçe'de yardımcı unsurlar başta, temel unsur sonda bulunur. Cümlenin temel unsuru yüklemdir.

    Basit Kipli Eylem: Tek kip eki almış eylem.

    Durum Gösterme Ekleri: Adın cümle içinde bulunduğu dil bilgisi şekli; yalın veya eklerle genişletilmiş olarak aldığı geçici durum. Türkçede adlar yalın, yükleme, ilgi, bulunma, yönelme, çıkma ve vasıta durumlarına girerler. Durum gösterme ekleri: Cümle içinde, adları, başka kelimelerle olan ilişkilerine göre çeşitli durumlara sokan ekler. Yükleme durumu eki +ı/+u İlgi durumu eki +(ı)n/+(u)n, +nın/+nun Yönelme Durumu Eki +(y)a Bulunma durumu eki +da Çıkma durumu eki +dan ile karşılanır.

    Gramerce Özne: Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin öznesi gibi görünen fakat gerçekte nesnesi olan kelime ve kelime grupları, cümle yapısına göre görünürde olan özne: Getirilen kitaplar (postacı tarafından) bulunamadı. gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü