Eğitim Sitesi

Genotip Nedir? Genotip Hakkında Kısaca Bilgi

Genotip Terimi Hakkında Bilgiler

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu , büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genotip:

Canlının sahip olduğu genlerin toplamı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot… olması gibi.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu ,büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Genetik Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur.

Örnek: Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot... olması gibi.

 

Arıcılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin sahip olduğu genler toplamı veya aynı genetik yapıyı paylaşan tüm bireyler topluluğu.

 

    Benzer Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri

    Damızlık: 1. Kendilerinden döl almak üzere sürü içinden seçilmiş hayvan. 2. Yetiştirildiği ülkede veya yörede, ırkına veya tipine özgü özellikleri gösteren, yüksek verimli, hastalıklardan arınmış, damızlık belgesi veya saf ırk sertifikası bulunan hayvanlar. 3. Döl vermeye devam eden, cinsel olgunluktaki erkek veya dişi çiftlik hayvanı. 4. Gelecek kuşakların anne-baba hattını oluşturmak için elde tutulan, yüksek verimli, soy kütüğü kayıtları tutulmuş, dişi veya erkek hayvan.

    Baskın: 1. Bir allelin etkisinin diğer allel tarafından örtülmesi, baskılanması durumu. 2. Genetik bir özelliğin fenotipe yansıyabilmesi için tek bir allelin yeterli olmasıyla özelliğini gösteren karakter, dominant, başat.

    Suni Tohumlama: Uygun tohumlama zamanında olduğu belirlenen dişi hayvanların genital kanallarına spermaların hijyenik koşullarda aktarılmasıdır. Erkek hayvanların doğal aşımla yaptığı işin, yani tohumun (spermanın) dişinin döllenme yollarının en uygun yerine özel aletlerle bırakılması işine (suni tohumlama) denilmektedir.

    Karın Zarı: Karın boşluğunun duvarıyla karın iç organlarının tümünü örten zar, peritoneum, periton.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri Sözlüğü