Eğitim Sitesi

Genotip Nedir? Genotip Hakkında Kısaca Bilgi

Genotip Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu ,büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genotip:

Canlının sahip olduğu genlerin toplamı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot… olması gibi.

 

Genetik Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur.

Örnek: Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot... olması gibi.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu , büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Arıcılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin sahip olduğu genler toplamı veya aynı genetik yapıyı paylaşan tüm bireyler topluluğu.

 

    Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

    Diyarbakır-81: Beyaz kılçıklı, beyaz çıplak kavuzlu, verimi yüksek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için uygun bir makarnalık buğday çeşidi.

    Havalandırma: Depolanan ürünün kalitesinde devamlılığı sağlamak, haşere akar ve fungus gelişimini önlemek için ürün içerisinden havalandırma fanları ve havalandırma kanalları yardımıyla emme ya da basma yoluyla hava geçirme işlemi.

    Hendek: Derin çukur.

    Çeltik: Karyopsis ile onu yapışmaksızın saran iç kavuz ve kapçıktan oluşur. Bu kavuzlar, çeltiğin harmanı sonunda da karyopsistan ayrılmaz. Kavuzlu ürüne çeltik adı verilir. Yalnız kavuzları soyulmuş fakat parlatma işlemi görmemiş daneye kargo, kabukları soyulmuş ve parlatma işlemi yapılmış nihai ürüne de pirinç denir. Genellikle Dünyada üretim bakımından buğday ve mısırdan sonra üçüncü sırayı alır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü