Eğitim Sitesi

Genelge Nedir? Genelge Hakkında Kısaca Bilgi

Genelge Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Genelge:

Üst bir makamın, yönetimi ya da gözetim ve denetimi altındaki makam ve kişilere yönelik, kuralların uygulanmasında yol gösteren görüş ve buyruğu.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Genelge:

Yasa ve yönetmenliklerin uygulanmasında yol göstermek, herhangi bir konuda aydınlatmak, dikkat çekmek üzere ilgililere gönderilen yazı, tamim, sirküler.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Genelge:

Ülke çapında bir sorunu gidermek ve müdürlükleri aydınlatmak amacıyla merkezi idare tarafından bir sıraya göre yayınlanan genel emirlerdir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 3045 sayılı Kuruluş Kanununun 28. Maddesindeki düzenleme görev ve yetkisine istinaden bağlı birimlerinin sorunlarını genelgelerle çözmeye çalışmaktadır. Genelgeler yönetmelik, tüzük ve kanunlara aykırı olamaz. Bölge Müdürlüklerinin de genelge yayınlama yetkisi vardır.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Kadük Olma: Bir yasama dönemi içinde verilen bir kanun tasarı veya teklifinin, o yasama dönemi içinde yasalaşmaması durumunda, artık görüşülme olanağının kalmaması.

    Bina Derinliği: Binanın ön cephe hattı ile arka cephe hattının en uzak noktası arasındaki en fazla yaklaşabileceği sınır.

    Meskun Alan: Bkz: Yerleşik Alan.

    Taban Alanı: Yapının parsele oturacak bölümünün yatay izdüşümünde kaplayacağı alan. Bahçede yapılan eklenti ve müştemilat taban alanı içinde sayılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü