Eğitim Sitesi

Geçiş Nedir? Geçiş Hakkında Kısaca Bilgi

Geçiş Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Geçiş:

Yan yana gelen biçimlerin farklı nitelikleri arasında uyum ve algı sürekliliğini sağlayan geçiş ya da uyarlama için kullanılan terim; özellikle klasik kompozisyonlarda bütünlüğü bozmamak için önemlidir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Geçiş:

İki parafraf arasında bir düşünceden diğerine geçilirken bu fikirlerin bağlanması. Paragraflar arasındaki geçişin azlığı veya çokluğu yazının açık, doğal oluşuna göre değişir. Bağlanma açıksa geçişe gerek kalmaz. Geçişlerin kısa olmasına dikkat edilir. Geçiş için, fakat, bundan dolayı, kaldı ki gibi edatlar yeterli görülebilir.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Geçiş:

Öğrencilerin farklı program, tür, alan, dal veya kurumlar arasında yapılan değişiklik.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Selsebil: Üst bölümündeki bir delikten çıkan suyun, üzerindeki engellerden süzülerek aşağıya doğru aktığı bir tür çeşme.

    Müderris: Eskiden medresede öğretmen, sonraları profesör anlamında kullanılmıştır.

    Sfenks: 1. Genellikle insan başlı, aslan gövdeli olarak betimlenen eski Mısır'a dayanan sfenksin özellikle heykel ve kabartma olarak çok sayıda betimi yapılmış, Mısır sanatından etkilenen Mezopotamya, Yunan ve Roma sanatlarına da girmiştir. 2. Eski Mısırlıların mezarlarını beklediklerine inandıkları insan başlı, aslan vücutlu heykel.

    Plan: Bir nesnenin ya da yapıtın yatay bir düzlem üzerindeki izdüşümü. Milattan 1500 yıl öncesine ait Mezopotamya tabletleri üzerinde bile planlara rastlandığına göre, kullanımının çok eski olduğu anlaşılmaktadır. Eski Mısır'da da bilinirdi. Antikite'de özellikle de Roma'da plan yapımı mimari etkinliğin önemli bir parçasıydı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü