Eğitim Sitesi

Gecekondu Nedir? Gecekondu Hakkında Kısaca Bilgi

Gecekondu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Gecekondu:

1- İmar mevzuatına (kanun ve yönetmeliklerine) aykırı olarak yapılmış kaçak meskenler.

2- İzinsiz yapılan ve altyapı ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmayan dar gelirli ailelerin yaşadığı barınak.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Gecekondu:

1. İmar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalınmaksızın, kendisine ait olmayan arazi veya arsalar üzerinde sahibinin rızası alınmadan yapılan izinsiz yapı demektir.

2. Hazine arazileri üzerinde izinsiz ve yetkisizce çok kısa sürede yapılan derme çatma kaçak yapılara denir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Gecekondu:

İmar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere uyulmadan, kendisine ait olmayan arazi veya arsalar üzerinde, arsa sahibinin rızası alınmadan yapılan ruhsatsız yapılara denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Kapız: Toroslarda dar ve derin vadi, kanyon

    Paralellerin Özellikleri: 1. Başlangıç paraleli ekvatordur. Aynı zamanda en uzun paraleldir. 2. Ekvatorun; 90 tane kuzeyinde,90 tanede güneyinde olmak üzere toplam 180 tane Paralel vardır. 3. Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kısalır Buna karşılık dereceleri büyür. 4. 90 derece paralelleri nokta halindedir. 5. Bazı paraleller özel isimlerle bilinirler. A) 0 derece paraleli; Ekvator B) Ekvatorun 23 derece 27 dakika kuzeyindeki paralel Yengeç Dönencesi C) Ekvatorun 23 derece 27 dakika güneyindeki paralel Oğlak Dönencesi D) Ekvatorun 66 derece 33 dakika kuzeyindeki paralel Kuzey Kutup Dairesi E) Ekvatorun 66 derece 33 dakika güneyindeki paralel Güney Kutup Dairesi F) Ekvatorun 90 derece Kuzeyindeki noktaya Kuzey Kutup Noktası,90 Derece Güneyindeki noktaya Güney Kutup Noktası denir. 6. Paraleller bir birlerini kesmezler ve birleşmezler. 7. Paraleller doğu batı doğrultusunda uzanırlar 8. Ardışık iki paralel arasındaki uzaklık 111 km'dir(Türkiye 36-42 kuzey paralelleri arasında olduğuna göre 42-36=6x111=666 km Türkiye'nin en kuzeyiyle en güneyi arasında 666 km'lik kuş uçuşu uzaklık bulunmaktadır. 9. Ekvatorun kuzeyindeki paralellere Kuzey paralelleri, Güneyindeki paralellere Güney Paralelleri adı verilir. 10. Aynı paralel üzerinde bulunan tüm noktaların Ekvatora olan uzaklıkları aynıdır.

    Ülkemizde Enlemlerin Etkisi: Güneyden kuzeye gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. Bu nedenle; 1- Güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık azalır. Ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasında 7-8 derecelik sıcaklık farkı bulunur. Akdeniz kıyıları Karadeniz kıyılarından sıcaktır. 2- Akdeniz'den, Ege, Marmara ve Karadeniz'e doğru gidildikçe deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı azalır. 3- Kuzeyden esen Rüzgârlar (Karayel, Yıldız ve Poyraz) soğuk. Güneyden esen Rüzgârlar (Lodos, Kıble ve Keşişleme) sıcak etki yapar. 4- Güneyden kuzeye gidildikçe güneş enerjisinden yararlanma oranı azalır. 5- Güneş ışınları düzlem bir yüzeye hiçbir zaman dik açıyla gelmez.(Dönencelerin dışında olmamızdan dolayı) 6- Güneyden kuzeye gidildikçe Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı azalır. 7- Yazın kuzeye gidildikçe gündüz, kışın kuzeye gidildikçe gece süreleri uzar.

    Antropojenik Karbon: Beşeri faaliyetler sonucu doğaya salınan karbon.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü