Eğitim Sitesi

Ganimet Nedir? Ganimet Hakkında Kısaca Bilgi

Ganimet Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ganimet:

Harpte düşmanlardan alınan mal demektir.

 

Tarih Terimi Olarak Ganimet:

Müslüman devletlerin savaşta yenilgiye uğrattıkları düşmanlardan aldığı mal, para, tutsak gibi değerlerdir. İlk olarak Bedir Savaşı'ndan sonra alınan ganimetlerin paylaştırılma oranları belirlenmiştir. Buna göre, ganimetlerin 1/40'ı hükümdara, 1/5'i Beyt-ül Mal denilen devlet hazinesine ve geri kalanı da kılıç hakkı olarak askerlere bırakılmıştır. Müslümanların savaşa isteyerek gitmelerinin en önemli nedenlerinden biriydi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ganimet:

1. Müslüman devletlerinin savaşta düşmandan almış olduğu mal, para, tutsak gibi taşınır değerlerin hepsi.

2. Savaşta düşmandan zorla ele geçirilen mal.

3. Bir rastlantı sonucu ele geçen kazanç veya imkân.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ganimet:

Savaşta düşmanlardan alınan her türlü eşya ve gereç.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Tekvin: Allah'ın Subûtî Sıfatı. Yaratmak, yoktan var etmek demektir. Yüce Allah yegâne yaratıcıdır. O, ezelî ilmiyle bilip dilediği her şeyi sonsuz güç ve kudretiyle yaratmıştır. Yaratmak, rızık vermek, diriltmek, öldürmek nimet vermek ve şekil vermek tekvin sıfatının sonuçlarıdır.

    Mekruh Oruç: Ramazan Bayramı'nın birinci gününde, Kurban Bayramı'nın dört gününde oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Bununla beraber bu günlerde tutulan oruçlar geçerlidir.

    Hadesten Taharet: 1- Bazı ibadetleri yapmamıza engel olan kirliliğe hades denir. Taharet de temizlenmek anlamına geldiğine göre ibadetleri yapabilmemiz için temizlenmeye hadasten taharet adı verilir. Mesela namaz kılmak istiyorsan önce abdest almalısın. İşte bu hadesten taharet olur. 2- Namaz kılacak kimsenin gerekiyorsa boy abdesti alması, veya namaz abdesti alması, su bulamıyorsa teyemmüm abdesti alarak temizlenmesidir.

    Öşür: Tarım ürünlerinden onda bir ya da yirmide bir oranında verilen zekattır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü