Eğitim Sitesi

GIF Nedir? GIF Hakkında Kısaca Bilgi

GIF Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak GIF:

1- Küçük boyutları nedeniyle internet üzerinde çok sık kullanılan bir dijital dosya türüdür. Ancak zayıf renk paleti ve sıkıştırıldığında renk verilerinin kaybolması nedeniyle fotoğraf için uygun bir dosya türü değildir.

2- Yaygın dijital görüntü formatlarından biridir. Ancak dijital fotoğrafçılık alanında pek tercih edilmez.

 

Bilgisayar Terimi Olarak GIF:

Görüntü dosyaları için kullanılan standart bir format. GIF dosya formatı, dosya büyüklüğünü azaltan bir sıkıştırma yöntemi kullandığı için oldukça popülerdir. Gigabyte (G veya GB): Bir milyar bayt.
Açılımı: (Graphics Interchange Format). Grafik dosyalarını sıkıştırmak ve böylece veri aktarma zamanından tasarruf etmek amacıyla Compuserve tarafından yaratılmış olan bir grafik formatı.

 

Bilgisayar Terimi Olarak GIF:

1. Grafik dosyalarını sıkıştırmak ve böylece veri aktarma zamanından tasarruf etmek amacıyla Compuserve tarafından yaratılmış birer grafik formatıdır. Web dokümanlarında sık sık kullanılır.

2. Grafik Değişim Biçimi. GIF, web üzerindeki resim dosyaları için standart biçimdir. GIF dosya biçiminin gözde olmasının nedeni, dosyaları küçülten bir sıkıştırma yöntemi kullanmasıdır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    2x 4x 6x 8x 10x: Bir kameranın objektifinin optik ya da dijital olarak yaptığı zoom oranını ifade eder. Örneğin 3x değeri 3 kademe optik veya dijital olarak çekim alanına yakınlaşma şeklinde düşünülebilir. X harfinin önündeki rakam fotoğraf makinesinin objektifinin uzağı kaç kat yaklaştırabileceğine işaret eder. Optik zoom fotoğrafta hiç bir bozulma yapmaz iken dijital zoom fotoğrafta tahribata neden olur. Zira dijital zoom bir nevi yanıltmacadır.

    Klonlama: Görüntünün bir bölümünü başka bir görüntüye ya da aynı görüntünün farklı bir alanına kopyalama işlemi. (cloning)

    İnce gren geliştirici banyolar: Filmlerin geliştirilmesi işlemi sırasında zerreciklerin birleşme eğilimlerini kıran bir özelliğe sahip geliştirici banyo türüdür. (fine grain developers)

    PC: Fotoğrafçılıkta çok popüler ve standart olan bir tür flaş bağlantı konnektörünü ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü