Eğitim Sitesi

Fütüvvet Nedir? Fütüvvet Hakkında Kısaca Bilgi

Fütüvvet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Fütüvvet:

Alçakgönüllülük, yiğitlik, eliaçıklık,başkalarını sevmek, dünya malına önem vermemek, hoşgörü vb. gibi ahlaki temellere dayanan, Anadolu'da XIII. yüzyıldan sonra ortaya çıkan, kısa bir süre içinde birçok İslam ülkesinde de benimsenip yayılan, zanaatçı ve esnaf birliklerine verilen ad.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Fütüvvet:

Yiğitlik, gençlik, cömertlik üzerine kurulmuş teşkilat. Dini özellikte esnaf birliği.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Epigrafya (Yazıtbilim): Yazıtları konu alan, araştıran, inceleyen ve bu yolla tarihe yardımcı olan bilimdir.

    Vezir: Osmanlı imparatorluğu'nda devletin bakanlık, valilik gibi yüksek görevlerinde bulunan ve paşa sanını taşıyan kimselere verilen ad. Sadrazamlıktan sonra gelen en yüksek rütbe. (Vezirler arasında da rütbe farkı vardı).

    Ahrar Partisi: Osmanlı Devleti'nde meşrutiyetin 14 Temmuz 1908 tarihinde ikinci kez ilan edil mesinden sonra kurulan İslamcı bir siyasal partidir. İttihat ve Terakki Partisi'ne karşı kurulmuştur, Osmanlıcılığa karşı İslamcılığı, meşrutiyete karşı monarşiyi, Alman emperyalizmine karşı İngiliz emperyalizmini savunmuş Padişah II. Abdülhamid tarafından da destek görmüştür. Yönetimi ele geçirerek amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla 13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da 31 Mart Ayaklanması'nı çıkarmıştır. Bu ayaklanmanın Hareket Ordusu'nca bastırılmasından sonra da kapatılmıştır.

    Çıkma: Edirne, Galata ve İbrahim Paşa Saraylarındaki acemi oğlanların derecelerine göre kapı kulu süvari bölükleriyle sarayın dış hizmetlerine ya da devlet hizmetlerine; saray hizmetlerinde bulunan kimselerin de dış hizmete atanmaları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü