Eğitim Sitesi

Fütürizm Nedir? Fütürizm Hakkında Kısaca Bilgi

Fütürizm Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fütürizm:

1909 yılında İtalya'da doğan ve geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe değin durumları aynı zamanda gösteren sanat çığırı.

 

Edebiyat Terimi Olarak Fütürizm:

Gelecekçilik. İtalyan şairi Marinetti'nin 1909'da Fransa'da ortaya koyduğu edebiyat akımı. Bu akım yaşamın sürekli değiştiğini, sanatın da yerleşik bütün kuralları bir yana bırakarak yeni biçim ve anlatım yolları yaratarak bu değişime ayak uydurması gerektiğini savunur.

 

Sanat Terimi Olarak Fütürizm:

Zamana bağlı çeşitli durumlar ile çeşitli yaşantıları birleştiren görüş.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Fütürizm:

1. Yirminci yüzyılın başında ortaya çıkan İtalyan edebiyat ve sanat akımı.

2. İtalyan şairi Marinetti’nin 1909 yılında yayımladığı bildiri ile ortaya çıkan, yeni hayatı övme, geleneksel edebî kuralları yıkma amacını güden ve Dadacılık, gerçeküstücülük vb. akımlara öncülük etmiş olan edebiyat akımı.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Alüminyum Doğramacı: Makine-ekipman ve el aletleri kullanarak, alüminyum profil ve yardımcı malzemelerden, doğrama, panjur, asma tavan, giydirme cephe ve çeşitli konstrüksiyon imalatı ve montajı ile ilgili işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

    Akrilik Esaslı (Bazlı) Boya: 1- Bağlayıcısının çoğunluğunu akrilik reçine oluşturan, su ile inceltilen boyalardır. 2- Polivinil asetat veya akrilik reçineler gibi sentetik bağlayıcılar ile imal edilen, su ile inceltilen boya. Yağlı boyaların tersine, akrilik esaslı boyalar çabuk kurur, düzgün akar ve su ile kolaylıkla temizlenebilir. Belirli özellikler katmak veya maliyeti düşürmek için boyaya katılan diğer bağlayıcılar ise, stiren, epoksi ve polivinil asetattır. Yüksek performanslı akrilik esaslı boya boyalar %100 akrilik reçine içerirler. Genel kullanım alanları, banyo ve mutfaktır. %100 Akrilik esaslı boyalar, süper aderans, uzun süreli esneklik, nefes alabilirlik, alkali dayanımı, sertlik ve parlaklık dayanımına sahiptirler.

    Pervaz: Bir şeyin çevresine veya kenarına uzunluğuna eklenen dar kenarlık.

    Gri Seramik: Feldispat eklenmiş özel karışımlı killer ile yapılan ve 1300 C'de pişirilerek kısmen camsı hale getirilen, homojen yapılı ince seramik türü. Çok sert olup gözeneksizdir, dondan zarar görmez, çizilmez. Yer karoları bu sınıfa girer.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü