Eğitim Sitesi

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü

Netlik Derinliği

Asıl net ayarı yapılan yerin önünde ve arkasında yer alan ve net olarak kabul edilen alanlardır. Netlik derinliği diyafram açıklığına objektifin odak uzaklığına ve net ayarı uzaklığına bağlıdır. Diyafram küçüldükçe, objektif kısaldıkça ve net ayarı mesafesi ayarı arttıkça netlik derinliği artar.

NiCd (Nickel Cadmium)

Şarj edilebilir bir pil teknolojisini ifade eder.

NiMH (Nickel-Metal Hydride)

Şarj edilebilir bir pil teknolojisini ifade eder. Dijital kameralarda en fazla kullanılan bir pil çeşididir. Kalem pil büyüklüğündedir.

Noise

Çekim esnasında yeterli ışık olmamasından ya da CCD kalitesinden ötürü ya da kamerada kullanılan teknoloji zayıflığından ötürü resim üzerinde yanlış algılamadan ötürü var olan bir nevi hatalı piksellerdir. Yani kirlenmedir. Bazılarına göre gece çekimlerinde yüksek ISO eşdeğerli çekimlerde oluşan yanlış algılanmış pikselleri ifade etmektedir.

Nokta (Spot) Ölçüm

Bazen matris veya merkez ağırlıklı poz ölçümü yapmak oldukça zordur veya doğru pozlandırma yapmak istenen alan oldukça küçüktür. Nokta ölçüm sistemine sahip fotoğraf makineleri noktasal ölçüm yaparlar ve doğru poz ölçümü sağlanır.

Noktasal (Spot) Ölçüm

Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, kadrajın diğer bölümlerindeki ışık değerlerinden etkilenmeden, 3,5 mm çaplı çok küçük bir bölümünden (yaklaşık % 1 - 5'lik bir kısmı) gelen ışığı dikkate alarak ölçüm yaptığı, genellikle çok yüksek kontrastlı sahnelerin çekiminde veya makro çekimlerde kullanışlı olan ışık ayarı.

Objektif

Birden çok mercekten oluşan odak noktası üzerinde iki boyutlu görüntü oluşturmayı sağlayan optik sistem.

Objektif (Lens)

Genellikle birden fazla mercek elemanından oluşan ve temel işlevi film düzlemi üzerine seçik görüntü düşürmek olan parça.
Normal objektif, bakaçtan (Vizör) bakıldığında oluşturduğu görüntü insan gözünün gördüğü görüntüye eşdeğer olan objektiftir. Geniş açı objektif, normal objektife göre daha fazla görüntü alanı oluşturan objektiflerdir. Dar açı objektif, Normal objektiflere göre daha az görüntü alanı oluşturan objektiflerdir. Zoom objektif, değişik açıların ayarlanarak elde edildiği objektiflerdir. Birden fazla objektifin görevini tek objektifin görmesi nedeniyle kullanım kolaylığı ve fiyat avantajı sağlar. Ancak çok mercekli sisteme sahip olmaları nedeniyle görüntü kalitesi daha düşüktür ve yavaştırlar. Tek objektif, ölçüsü ne olursa olsun, bir objektifin tek görüş açısına sahip olması durumudur. Bu objektifler, zoom objektiflere göre daha kaliteli sonuçlar verirler ve hızlıdırlar. Ayrıca bu objektiflerin diyafram açıklıkları daha fazladır.

Objektif Kaplaması

Objektiflerde çeşitli nedenlerle oluşan yansımaları gideren ve merceklerin yüzeylerine çok ince tabakalar halinde yapılan magnezyum florür kaplaması.

Objektif Kavrama Gücü

Herhangi bir objektifin kullanılır niteliklere sahip olacak biçimde üretebildiği en geniş alan. Bu alanın dışındaki görüntüde çeşitli bozukluklar söz konusudur.

Objektiften Ölçüm

Yeni kuşak fotoğraf makinelerinin çoğu ışık ölçümünü objektifin içinden gelen ışık şiddetine göre ölçer. Bu sisteme TTL denmektedir.

Obtüratör(Örtücü)

1- Poz süresini ayarlamaya yarayan mekanizmadır. Işığın film üzerine düşmesini sağlamak üzere açılır ve pozlama sağlandığı zaman kapanır.
Objektifin içerisinde ya da filmin önünde bir perde şeklinde olabilir.

2- Film düzlemine ulaşacak olan ışık miktarının filmi ne kadar süre ile etkileyeceğini belirleyen mekanik parça. Saniyenin kesirleri ile ifade edilirler. (T, B, 1 saniye, 1/2sn , 1/4sn, 1/8sn, 1/15sn, 1/30sn, 1/60sn, 1/125sn, 1/250sn, 1/500sn, 1/1000sn ...)

Odak Derinliği

Objektifin yeniden odaklamasına gerek kalmaksızın film düzleminin hareket ettirilmesi durumunda yine de seçik görüntü alınmasını sağlayan optik olay.

Odak Düzlemi

Objektiflerin optik eksenine dik olan ve odak noktasından geçen varsayımsal düzlem. Seçik görüntü alınabilmesi için film, fotoğraf makinelerinde bu düzlem üzerine yerleştirilir.

Odak Düzlemi Örtücü

Odak düzleminin hemen önünde yer alan ve film yüzeyini tarayarak görüntünün oluşmasını sağlayan örtücü türü.

Odak Noktası

Objektifin optik ekseni üzerinde, belli bir konudan gelen paralel ışık huzmelerinin toplandığı (odaklandığı) nokta.

Odak Uzaklığı

Merceğin optik merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklıktır. Odak uzaklığı, objektifin büyütme oranı ile kapsadığı alanı belirlemektedir.

Odak Uzunluğu

Herhangi bir objektif sonsuza odaklandığında, görüntüyü düşürdüğü odak noktası ile objektifin optik merkezi arasındaki uzunluktur.

Odaklama

Fotoğrafı çekilecek olan cismin seçik (net) bir görüntüsünün elde edilmesi için, odak noktasının odak düzlemi (film düzlemi) üzerine düşmesini sağlama işlemi.

Odaklama Camı

Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek cismin görülebilmesin ve odaklanmasını sağlayan, genellikle beyaz renkli buzlu cam.

Diğer Fotoğrafçılık Terimleri

İlk Sayfa ... 20 21 [22]23 24 ... Son Sayfa

Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 672

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa